U nastavku našeg specijala Mondo Kuhinje pogledajte kako se sprema popularno piće od riže – "ćića".
U zemljama Južne Amerike, postoji mnogo verzija ovog pića, a Ariana Beatriz Moron Luhan spremala nam je onaj iz rodne zemlje Venecuele.
Radi se o bezalkoholnom slatkom koktelu od riže, mlijeka, šećera, cimeta i kondenzovanog mlijeka.
Ariana kaže da je piće najpopularnije među đacima, koji ga piju kao osvježenje poslije napornog dana u školi.
Sastojci:
1 šolja riže
2 šolje vode
1 štapić od cimeta
1 ekstrakt vanilije
3 šolje mlijeka
Šećer – po ukusu
Za dekoraciju:
1 konzerva kondenzovanog mlijeka
Štapić od cimeta
Led
Priprema:
U posudi skuvajte rižu i dodajte štapić od cimeta. Procijedite i ostavite da se ohladi.
U blender postepeno dodajte mlijeko i rižu i izblendajte dok ne dobijete malo gušću teksturu, zatim ubacite šećer i vaniliju i nastavite miksati. Smjesu procijedite, te piće dodajte u čašu sa ledom čije ste rubove prethodno uvaljali u kondenzovano mlijeko. Pospite cimetom.
Za kraj našeg specijala Mondo Kuhinje, naša gošća Ariana Moron spremila je i desert - tortu od banane i time završavamo seriju jela iz Venecuele.
(MONDO)