Džem od smokava se savršeno uklapa sa pršutom, sirevima ili pecivima.
Potrebno vam je:
2,5 kg smokava, isječenih na četvrtine (bez klipova)
sok od 1 limuna
230 ml vode
300 g šećera
1 kesica vanilinog šećera
2 kašike ekstrakta ruma
85 g mljevenih oraha
¼ kašičice cimeta
¼ kašičice đumbira u prahu
Način pripreme
Smokvce prebacite u veliku činiju. Dodajte limunov sok i promiješajte da se ravnomjerno rasporedi. Pokrijte i ostavite da se marinira na sobnoj temperaturi 45-60 minuta. U veliku šerpu stavite šećer, vanilin šećer i vodu, pa pustite da proključa. Često miješajte drvenom kašikom. Dodajte smokve i smanjite temperaturu. Ponovo promiješajte. Kuvajte na laganoj vatri 45-50 minuta. Miješajte često i temeljno svaka 3-4 minuta. Uklonite svu pjenu koja se formira na vrhu.
(MONDO/Stvar ukusa)