Pileće bijelo meso sa čeri paradajzom i mocarelom je sočno, kremasto i začinjeno.
Sastojci:
4 čena bijelog luka
5 kašika maslinovog ulja
3 kašike crvenog vinskog sirćeta
2 kašike mješavine suvih začina
2 kašike soli
1 1/2 kašičica svježe mljevenog crnog bibera
1 kg i 300 g pilećeg filea
340 g čeri paradajza
4 grančice svježeg bosiljka
4 kašičice balzamiko sirćeta
170 g narezanog mocarela sira
Recept za pileće bijelo meso sa čeri paradajzom i mocarelom:
Za pileće bijelo meso sa paradajzom i mocarelom prvo sitno narendajte 2 čena bijelog luka u veliku činiju. Dodajte 3 kašike maslinovog ulja, 3 kašike crvenog vinskog sirćeta, 2 kašike mješavine suvih začina, 1 1/2 kašičica soli i 1 kašičica crnog bibera. Umutiti da se sjedini. Pileće filee istanjite čekićem za meso, na debljinu od 1,5 cm. Ubacite piletinu u marinadu i sa svih strana je premažite. Pokrijte i marinirajte na sobnoj temperaturi 30 minuta ili stavite u frižider do 2 sata.
U međuvremenu, sitno narendajte preostala 2 čena bijelog luka u srednju činiju. Dodajte 2 kašičice balzamiko sirićeta i preostale 2 kašike maslinovog ulja, 1/2 kašičice soli i 1/2 kašičice crnog bibera. Umutiti da se sjedini. Čeri paradajz isjecite na četvrtine. Isjeckajte oko 40 g bosiljka. Dodajte sve u sos i miješajte da se sjedini.
Zagrijte tiganj na srednje jakoj vatri. Ubacite meso u jednom sloju, istresite višak marinade nazad u posudu. Pržite dok ne porumeni na dnu, 5 do 7 minuta. Okrenite piletinu i nastavite sa prženjem još 5 do 7 minuta. Piletinu ravnomjerno prekrijte mocarela sirom. Pokrijte i pržite dok se mocarela ne otopi, 1 do 2 minuta. Kašikom rasporedite mješavinu paradajza, uključujući sokove, ravnomjerno preko piletine. Prelijte sa preostale 2 kašičice balzamiko sirćeta i skinite tiganj sa vatre. Po želji, dodatno ukrasite sa još sjeckanih listića bosiljka.
(Mondo/Stvar ukusa)