Kuhinja

Recept dana: Kuskus s piletinom, da oduševite ukućane i goste (VIDEO)

Autor Vesna Kerkez

Kuskus sa piletinom je jednostavan, a vrlo ukusan obrok u kome možete da uživate sa porodicom i prijateljima.

Izvor: Shutterstock

Potrebni sastojci:

Za piletinu:

125 ml maslinovog ulja
3 kašike crvenog vinskog sirćeta
12 kašika paradajz paste
12 čenova bijelog luka (sitno nasjeckanih)
6 kašičica mješavine suvih začina po izboru
3 kašičice mljevenog cimeta
2,25 kašičice mljevenog đumbira
18 filea karabataka
so i biber po ukusu
9 šargarepa, sitno nasjeckanih
6 štapova celera, isjeckanih na komadiće
3 crvena luka, isječena na kockice
šaka suvog grožđa (opciono)

Za kuskus:

maslinovo ulje
380 g kuskusa
80 ml vode (ili pilećeg bujona)
so
1,5 kašičice mljevenog cimeta
380 g svježeg peršuna, isjeckanog

Pogledajte video:

Način pripreme

Stavite povrće i luk u posudu za miješanje. Začinite solju i biberom i prelijte preostalom mješavinom začina. Promiješajte. Prebacite piletinu i povrće u veliki pleh. Pecite u sredini zagrijane rerne 40 do 45 minuta.

Dok se piletina i povrće peku, pripremite kuskus. Prokuvajte kuksus u vodi, dok ne provri. Zagrijte kašiku maslinovog ulja u šerpi. Dodajte kuskus i pržite, redovno mješajući. Začinite solju i sa ½ kašičice mljevenog cimeta. Dodajte prokuvanu vodu. Odmah isključite vatru i poklopite šerpu. Ostavite kuskus 10 minuta da upije svu tečnost. Nakon toga ubacite svjež peršun i viljuškom izmiješajte.

Kada je piletina potpuno pečena, izvadite je iz rerne. Kašikom stavite kuskus između komada piletine i ostavite oko 5 minuta da upije malo sokova iz tiganja. Pospite sa suvim grožđem, ako želite. Uživajte.

(MONDO/Stvar ukusa)

Tagovi