Kuhinja

Mini proteinski mafini: Bez brašna, brzo se spremaju, a idealni za doručak, večeru i užinu u pokretu

Autor Dušan Volaš

Ukoliko ovih dana pazite šta jedete, evo jednog recepta koji bi vam mogao dobro doći. Mini proteinski mafini ili mini fritate bez brašna brzo se prave i fantastični su kad pravite pauzu od kalorija.

Izvor: Shutterstock

Ove pahuljaste mini mafine ili mini fritate sa jajima začinjeni su jednostavnom kombinacijom đumbira, zelene ljute paprike i kurkume. Prave se brzo i lako, a zasitan su obrok ili užina u pokretu. Možete da miješate prelive kako želite - slobodno koristite spanać, pečenu crvenu papriku, kozji sir ili bilo koje drugo povrće ili sireve koje volite.

Sastojci

- 4 jaja
- ½ šolje punomasnog svježeg sira
- ½ šolje isjeckanog kačkavalja
- ½ šolje crvene paprike isječene na kockice
- 2 kašike crnog luka sjeckanog na kockice
- 2 kašike sjeckanog svežeg korijandera
- 1 zelena ljuta papričica
- 1 kašičica rendanog đumbira
- ½ kašičice mljevene kurkume
- ¼ kašičice soli

Priprema

- Zagrijte rernu na 175°C. Lagano podmažite pleh za mini mafine, ako koristite običan kalup za mafine, povećajte vrijeme pečenja za 5 minuta.
- Pomiješajte jaja, sveži sir i kačkavalj u blenderu dok smesa ne postane glatka. Smjesa treba da bude kao gusti krem.
- Dodajte sve ostale sastojke u blender i pulsirajte nekoliko puta, tako da se svi ostali sastojci ne izblendaju skroz.
- Sipajte smjesu u pripremljene kalupe za mini mafine, napunite svaki kalup za mafine ne više od dvije trećine.
- Pecite 15 minuta, ili dok ne porumeni na vrhu. Ostavite da se ohladi u kalupu, izvadite i služite.