Kuhinja

Kako se prave original italijanski kaneloni sa špinatom i sirom

Autor Lena Sudar

Kaneloni sa špinatom su tipičan italijanski obrok. Kupite gotovu tjesteninu, koja je specijalno napravljena za kanelone i pratite recept.

Izvor: Print screen / You Tube / Giulia Ardizzone

Sastojci:

  • 20 komada tjestenine kanelona
  • 450 g mekog bijelog sira
  • 400 g špinata
  • 500 g paradajz pirea
  • 100 g mocarela sira
  • bosiljak po ukusu
  • so i biber

Za bešamel sos:

  • 450 ml mlijeka
  • 35 g putera
  • 35 g brašna
  • 1/4 kašičice soli
  • prstohvat muskatnog oraščića

Pogledajte kako se prave:

Recept za italijanske kanelone sa špinatom:

Za kanelone prvo pripremite špinat tako što ćete ga ubaciti u šerpu sa 30 ml vode i prstohvatom soli. Pustite da se krčka par minuta i kada usahne to znači da je spreman. Ocijedite ih od vode. Pomiješajte špinat sa bijelim sirom i malo bibera i miješajte viljuškom. Pa nožem i viljuškom isjeckajte smesu, kako biste isjeckali špinat. Time je fil spreman. Ispržite jedan mali luk na ulju i u to sipajte paradajz pire. Sipajte malo soli i ostavite da se krčka do 10 minuta. Kada počnu da se pojavljuju mjehurići dodajte bosiljak i malo vode i miješajte.

Za bešamel sos otopite puter u šerpi na laganoj temperaturi i sipajte brašno, pa miješajte dok ne dobijete pastu. Malo po malo sipajte mlijeko, konstanto miješajući. Kada dodate sve mlijeko, pojačajte vatru i kuvajte pet minuta. Dodajte muskatni oraščić i so, i skinite sa vatre. Pleh obložite papirom za pečenje. Prelijte ga debljim slojem bešamela. Počnite da punite kanelone filom sira i špinata. Ređajte ih na bešamel sos. Prelijte ih pripremljenim paradajz sosom pa odozgo prelijte još bešamel sosa. Ubacite u rernu zagrijanu na 176 stepeni, i pecite 20 minuta. Nakon toga izvadite iz rerne poređajte komade mocarela sira preko kanelona i vratite u rernu na pet minuta. Izvadite iz rerne i uživajte.

(StvarUkusa)