Kuhinja

Recept za brzi i laki ajvar: Zimnica za namaz i uz ćevape

Autor Lena Sudar

Ajvar je jedna od omiljenih zimnica, a uz ovaj recept svako može da ga napravi.

Izvor: Shutterstock

Sastojci:

  • 4 crvene paprike srednje veličine
  • 1 patlidžan srednje veličine
  • 80 ml ulja
  • 2 čena bijelog luka, sitno nasjeckana
  • 2 kašičice bijelog sirćeta
  • so i biber, po ukusu

Priprema:

Za domaći ajvar zagrijte rernu na 240°C. Pleh srednje veličine prekrijte papirom za pečenje. Patlidžan isjecite na krupnije komade i poređajte ih u pleh. Potom crvene paprike isjecite na polovine i poređajte na pleh. Pecite u rerni oko pola sata, dok paprike ne dobiju crnu nijansu.

Izvadite patlidžan i paprike iz pleha i stavite ih u veliku činiju. Pokrijte činiju najlonskim vrećicom i ostavite na stranu oko 20 minuta. Kada se ohlade, skinite koru sa patlidžana i bacite je. Oljuštite paprike i uklonite jezgro i semenke. Potom očišćene paprike i patlidžan prebacite u blender i dodajte bijeli luk.

Sipajte ulje i sirće, i dodajte soli i bibera koliko želite. Blendirajte sadržaj dok ne dobijete glatku smjesu. Prebacite smjesu u lonac i na laganoj vatri kuvajte sadržaj oko pola sata uz stalno miješanje. Sos treba da postane gust dok se krčka. Ako mislite da je potrebno više soli i bibera, dodajte malo u ovom trenutku i promiješajte da se sjedine. Nakon toga skinite sa vatre i ostavite da se ohladi. Uživajte. 

(Stvar ukusa/MONDO)