• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tri vrhunska recepta za džem bez šećera: Od domaćeg voća, sve prirodno i savršeno slatko

Autor Maja Gašić

Probajte tri vrhunska recepta za džemove od šljiva, jabuka i krušaka, i to bez šećera!

 Recept za džem bez šećera Izvor: Shutterstock/Szasz-Fabian Ilka Erika

1. Džem od šljiva sa cimetom i vanilom

Sastojci:

  • 1 kg šljiva, očišćenih od koštica
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 mahuna vanile (ili 1 kašičica ekstrakta vanile)
  • 2 kašike svježe cijeđenog limunovog soka
  • 100 ml vode

Recept za džem od šljiva sa cimetom i vanilom:

Za pripremu džema u veću šerpu stavite šljive, dodajte vodu i limunov sok. Kuvajte na srednjoj vatri dok šljive ne omekšaju, oko 15-20 minuta, povremeno mješajući. Dodajte cimet i vanilu. Ukoliko koristite mahunu vanile, zarežite je po dužini i sastružite unutrašnjost u džem. Nastavite da kuvate džem dok ne postigne željenu gustinu, oko 40-50 minuta. Povremeno miješajte. Kada je džem gotov, prelijte ga u sterilisane tegle i zatvorite. Ostavite da se ohladi prije skladištenja.

2. Džem od jabuka sa đumbirom i limunom

Sastojci:

  • 1 kg kiselih jabuka (najbolje zelene ili domaće sorte), oljuštenih i isječenih na kockice
  • 1 kašičica rendanog svježeg đumbira
  • 2 kašike limunovog soka
  • 200 ml vode
  • Prstohvat cimeta (opciono)

Recept za džem od jabuka sa đumbirom i limunom:

Za pripremu džema od jabuka, u šerpu stavite jabuke, dodajte vodu, limunov sok i đumbir. Kuvajte na srednjoj vatri dok jabuke ne omekšaju, povremeno mješajući, oko 20-25 minuta. Kada jabuke postanu kašaste, po želji ih izgnječite viljuškom ili štapnim mikserom za glatku teksturu. Dodajte cimet (ako volite dodatni miris), pa kuvajte još 10-15 minuta dok ne postignete željenu gustinu. Sipajte džem u sterilisane tegle i zatvorite ih. Ostavite da se potpuno ohladi pre skladištenja.

3. Džem od kruške i narandže sa kardamomom

Sastojci:

  • 1 kg krušaka, oljuštenih i isječenih na kockice
  • Sok i kora jedne velike narandže (neprskane)
  • 1/2 kašičice mljevenog kardamoma
  • 1 kašičica limunovog soka
  • 150 ml vode

Priprema:

Stavite kruške, sok i koru od pomorandže, vodu i limunov sok u šerpu. Kuvajte na srednjoj vatri dok kruške ne omekšaju, oko 20-30 minuta. Povremeno miješajte. Dodajte mljeveni kardamom i kuvajte još 10-15 minuta dok džem ne postigne željenu gustinu. Kada je džem gotov, prelijte ga u sterilisane tegle i zatvorite. Ostavite da se ohladi prije skladištenja. Svi ovi džemovi su prirodno zaslađeni voćem i začinima, pa su sjajan izbor za zdraviju varijantu omiljenih namaza!

(Stvar ukusa/MONDO)

Pročitajte još

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop