Kuhinja

Jesenji recept: Domaći srpski ajvar sa patlidžanom

Autor Stvar ukusa

Ajvar sa patlidžanom se jednostavno pravi, a obožavaće ga cijela porodica.

Izvor: Shutterstock

Sastojci:

  • 1400 g patlidžana
  • 6 velikih crvenih paprika
  • So, po ukusu
  • biber, po ukusu
  • 1 čen bijelog luka, sitno isjeckan
  • sok od 1 limuna
  • 120 ml maslinovog ulja
  • 1 kašika sitno sjeckanog peršuna

Recept za domaći srpski ajvar sa patlidžanom:

Kako biste napravili ajvar sa patlidžanom zagrijte rernu na 246 C. Izbušite patlidžane viljuškom. Oprane patlidžane i paprike stavite na lim za pečenje i pecite dok im ljuska ne nabubri i ne pocrne, oko 30 minuta.

Stavite pečeno povrće u posudu otpornu na toplotu. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite da se pare 10 minuta. Oljuštite i bacite pocrnele kore, stabljike i sjemenke.

U velikoj činiji izgnječite ili isjeckajte povrće, u zavisnosti od toga koliko volite da ajvar bude gladak. Začinite po ukusu solju i biberom. Dodajte bijeli luk i limunov sok i sipajte ulje uz stalno miješanje. Za serviranje prebacite u staklenu posudu i po želji pospite seckanim peršunom za ukras. Možda ćete željeti da napravite i ajvar od tikvica.

(Mondo/Stvarukusa)