Ajvar sa patlidžanom se jednostavno pravi, a obožavaće ga cijela porodica.
Sastojci:
- 1400 g patlidžana
- 6 velikih crvenih paprika
- So, po ukusu
- biber, po ukusu
- 1 čen bijelog luka, sitno isjeckan
- sok od 1 limuna
- 120 ml maslinovog ulja
- 1 kašika sitno sjeckanog peršuna
Recept za domaći srpski ajvar sa patlidžanom:
Kako biste napravili ajvar sa patlidžanom zagrijte rernu na 246 C. Izbušite patlidžane viljuškom. Oprane patlidžane i paprike stavite na lim za pečenje i pecite dok im ljuska ne nabubri i ne pocrne, oko 30 minuta.
Stavite pečeno povrće u posudu otpornu na toplotu. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite da se pare 10 minuta. Oljuštite i bacite pocrnele kore, stabljike i sjemenke.
U velikoj činiji izgnječite ili isjeckajte povrće, u zavisnosti od toga koliko volite da ajvar bude gladak. Začinite po ukusu solju i biberom. Dodajte bijeli luk i limunov sok i sipajte ulje uz stalno miješanje. Za serviranje prebacite u staklenu posudu i po želji pospite seckanim peršunom za ukras. Možda ćete željeti da napravite i ajvar od tikvica.
(Mondo/Stvarukusa)