• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Recept za najbolji makedonski ajvar

Autor mondo.rs

Saznajte kako se pravi najbolji ljuti makedonski ajvar.

 recept za ajvar makedonski Izvor: Shutterstock/Sasa Dzambic Photography

Sastojci:

10 kg crvenih paprika (po mogućstvu roga paprike)

2 kg patlidžana

4-5 ljutih papričica (možete dodati više ili manje, u zavisnosti od željene ljutine)

1,5 l ulja (najbolje suncokretovo)

1 glavica bijelog luka (opciono)

200 ml sirćeta

100 g šećera

100 g soli

Recept za makedonski ajvar:

Paprike za ajvar ispecite na roštilju, u rerni ili na plotni. Nakon pečenja, stavite ih u veliku posudu i pokrijte da bi se lakše ljuštile. Kada se ohlade, ogulite ih i očistite od sjemena. Patlidžane ispecite na isti način, oljuštite ih i odstranite sjeme. Ljutim papričicama uklonite sjemenke (ako želite blažu verziju), a zatim ih sitno isjeckajte.

Sameljite paprike, patlidžane i ljute papričice u mašini za mljevenje mesa ili ih usitnite u blenderu, ali ne previše sitno – neka ostanu sitni komadići za teksturu. 

U velikom loncu zagrijte ulje. Dodajte mljevenu smjesu i pržite je na srednje jakoj vatri uz stalno miješanje.

Dodajte so, šećer i sirće. Pržite dok se smjesa ne zgusne, a ulje ne počne da se odvaja od smjese (ovo može potrajati 2-3 sata). Pred kraj kuvanja, dodajte sitno isjeckani bijeli luk (ako ga koristite) i još malo pržite dok ne omekša i smjesa ne postane potpuno homogena. 

Sterilizujte staklene tegle i poklopce. Dok je ajvar još vruć, sipajte ga u pripremljene tegle, dobro zatvorite i okrenite ih naopako da se hermetički zatvore. Ostavite ih tako da se ohlade.

Savjet plus!

Ako želite da ajvar bude još ljući, dodajte više ljutih papričica ili dodajte suvu, mljevenu ljutu papriku pred kraj prženja.

(Stvar ukusa/Mondo)

Pročitajte još

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop