Kuhinja

Zapečeni kaneloni sa pečurkama i šunkom

Kaneloni sa pečurkama i šunkom su kremasto italijansko jelo i prelivaju se bijelim sosom i sirom.

Izvor: Shutterstock

Sastojci:

  • 16 kanelona
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 470 g sjeckanih pečuraka
  • 3/4 kašičice origana
  • 3/4 kašičice peršuna
  • 1/4 kašičice soli
  • 60 ml vode
  • 50 g sjeckane kuvane šunke
  • 50 g rendanog kačkavalja
  • 125 g sjeckane mocarele

Za bijeli sos:

  • 2 kašike putera
  • 2 1/2 kašike brašna za sve namjene
  • prstohvat soli
  • 560 ml mlijeka

Za posipanje.

  • 25 rendanog parmezana

Recept za zapečene kanelone sa pečurkama i šunkom:

Za kanelone prethodno zagrijte rernu na 180° C. Na dno vatrostalne posude veličine 23x30 cm nanesite otprilike 1 kašiku putera i ostavite sa strane. Cjevčice kanelona skuvajte u ključaloj slanoj vodi do al dente, ocijedite i osušite ubrusom prije punjenja.

U srednjem tiganju na srednjoj vatri sipajte maslinovo ulje, pečurke, origano, peršun, so i vodu i kuvajte dok ne omekša i tečnost ne ispari. Dodajte sjeckanu šunku i nastavite da kuvate oko 2 minuta. Skinite sa vatre, ostavite da se ohladi pa ubacite mocarelu i kačkavalj.

Za sos stavite u lonac puter i zagrijavajte na srednjoj temperaturi dok se ne istopi, dodajte brašno i so i umutite da se sjedini, polako dodajte mlijeko i nastavite da mutite dok se ne zgusne. Skinite sa vatre. Stavite ½ kutlače bijelog sosa na dno posude za pečenje.

Napunite tube kanelona sa 2-3 desertne kašike mješavine pečuraka i sira, stavite kanelone u jednom sloju u pripremljenu posudu za pečenje, a zatim ih kašičicom prelijte preostalim bijelim sosom i pospite parmezanom. Pecite oko 20-25 minuta. Pustite da odstoje 5 minuta prije serviranja. 

(StvarUkusa/Mondo)