Kuhinja

Kisele tikvice, zimnica koju ćete rado da pravite

Ukoliko ste ljubitelji tikvica obavezno napravite zimnicu po ovom receptu.

Izvor: Shutterstock

Sastojci:

  • 1 kg tikvica, tanko isječenih
  • 225 g luka, tanko nasjeckanog
  • 60 g soli
  • 470 g bijelog šećera
  • 470 ml jabukovog sirćeta
  • 2 kašičice bibera u zrnu
  • 1 kašičica sjemena celera
  • 1 kašičica žutog senfa

Recept za kisele tikvice:

Kako biste napravili zimnicu, stavite tikvice i luk u veliku posudu i prelijte vodom. Posolite i miješajte dok se ne rastvori. Ostavite povrće da odstoji najmanje 2 sata, a zatim ga ocijedite i prebacite u veliki lonac.

Šećer, sirće, biber, sjeme celera i žuti senf prokuvajte u loncu. Tu smjesu prelijte preko ocijeđene tikvice i crnog luka, pa ostavite da odstoji još najmanje 2 sata. Stavite lonac sa povrćem, začinima i kiselinom na šporet i pustite da proključa. Kuvajte 3 minuta.

Napunite sterilisane tegle povrćem, ali ostavite malo prostora pri vrhu. Prođite čistim nožem ili tankom lopaticom oko unutrašnjosti tegli da biste uklonili sve mehuriće vazduha. Čvrsto ih zatvorite poklopcima.

Veliki lonac napunite vodom do pola. Pustite da voda proključa pa ubacite tegle u vodu, ali sa razmakom. Možete da ubacite kuhinjske krpe kako bi držale odstojanje između tegli. Voda treba da pokrije tegle najmanje 3 cm. Poklopite i kuvajte 10 minuta. Izvadite tegle iz lonca i ostavite da odstoje 24 sata. Čuvajte na hladnom, tamnom mjestu. 

(StvarUkusa/Mondo)