Savršen i jednostavan domaći giros koji se pravi na potpuno drugačiji način, sa mljevenim mesom.
Sastojci:
- 900 g miješanog mljevenog mesa
- 1 mali luk
- 5 čenova bijelog luka, sitno isjeckanih
- 60 g prezle
- 1 kašika sušenog origana
- 2 kašičice mljevenog kima
- 2 kašičice soli
- 1 kašičica bibera
- 8 komada lepinja, zagrijanih
- 240 g caciki sosa
- 3 paradajza, nasjeckana
- 1 crveni luk, nasječen na kolutove
- 1 zelena salata, sitno isjeckana
- 120 g feta sira
Recept za giros sa svinjetinom:
Napravite prvo giros meso tako što ćete da dodate luk i bijeli luk u blender i veoma sitno isjeckate. Dodajte u činiju zajedno sa mljevenim mesom, solju, biberom, mrvicama hljeba, origanom i kimom. Dobro promiješajte i zgnječite meso.
Utisnite mješavinu mesa u tepsiju veličine 23 × 13 cm. Pecite na 162 stepena oko 50-60 minuta. Ostavite da odstoji 20 minuta, a onda, ako vam vrijeme dozvoljava, stavite u frižider na nekoliko sati ili preko noći. (Hlađenje će učiniti meso mnogo lakšim za sječenje.) Nakon toga narežite meso na tanke trake, debljine oko pola centimetra.
Zagrijte tiganj sa malo ulja na srednjoj vatri. Kada se zagrije, stavite kriške mesa u vreli tiganj i pecite samo 1-2 minuta sa svake strane, dok ne porumene i ne postanu hrskave. Servirajte meso u toploj lepinji zajedno sa paradajzom, lukom, zelenom salatom, cacikijem i fetom. Možda ćete željeti da napravite i domaći giros sa piletinom.
BONUS VIDEO
StvarUkusa