Kiseli kupus je zimnica bez koje se ne može, a uz ovaj recept napraviće ga i kulinarski početnici.
Sastojci:
- 1 kg kupusa, izrendanog
- 20 g nejodirane morske soli
- 4 zrna bibera
- 3 bobice aleve paprike
- 3 bobice kleke
- 1 ½ kašičica sjemenki kima
- 1 kašičica šećera
- Za rasol:
- 650 ml vode
- 13 g nejodirane morske soli
Priprema:
Za kiseli kupus prvo napravite rasol tako što ćete 13 g soli da pomiješate sa 650 g vode i miješajte dok se ne rastvori. Možete zagrijati vodu da biste pomogli da se so brže rastvori, ali zatim rasol ohladite na sobnoj temperaturi prije nego što sipate preko kupusa. Ostavite na stranu. U veliki lonac ubacite kupus, biber u zrnu, alevu papriku, kleku i sjemenke kima. Pospite 20 g soli ravnomjerno preko mješavine kupusa. Dobro promiješajte rukama da se sjedini. Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji 30 minuta.
Skinite peškir i dobro izgnječite smjesu rukama 2 do 3 minuta. Ponovo pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji još 30 minuta. Skinite peškir i dodajte šećer. Miješajte rukama oko 1 minut. Prenesite mješavinu kupusa i svu tečnost koju stvori u sterilisanu teglu. Koristite kraj oklagije da pritisnete kupus.
Stavite nešto teško preko kupusa, radi bolje fermentacije. Prelijte smjesu rasolom i zatvorite poklopcem. Ostavite teglu na pultu na sobnoj temperaturi nedjelju dana. Morate svakodnevno da otvarate poklopac da biste oslobodili gas, a zatim ponovo zatvorite. Poslije nedjelju dana čuvajte kiseli kupus u frižideru 4 do 6 mjeseci.
(Stvar ukusa/MONDO)