Kuhinja

Zapečene špagete sa mljevenim mesom, bolje od pite

Zapečene špagete sa mljevenim mesom su još ukusnije i hrskavije nego u kuvanoj varijanti. Oduševiće ukućane, raskošno i obilno jelo.

Izvor: Shutterstock

Sastojci:

  • 450 g špageta
  • 450 g mljevenog mesa
  • 1 kašika ulja
  • 1 srednji luk, isjeckan
  • 1,4 l paradajz sosa
  • 170 g kisele pavlake
  • 56 g pesta od bosiljka
  • 113 g rendanog tvrdog sira
  • sol i biber, po ukusu

Recept za zapečene špagete sa mljevenim mesom:

Za zapečene špagete zagrijte rernu na 177°C. Namažite maslacem posudu za pečenje. Stavite u veliki lonac vodu, posolite i ostavite da proključa. Ubacite tjesteninu i kuvajte 1 do 2 minuta manje nego što je naglašeno na pakovanju. Iscijedite špagete. U međuvremenu napravite sos. Zagrijte ulje u dubokom tiganju. Ubacite luk i pržite dok ne postane providan, oko 5 minuta.

Dodajte mljeveno meso i pržite dok ne porumeni, oko 10 minuta. Dok se meso prži koristite drvenu kašiku da ga razbijete na male komade u tiganju. Začinite sa 1/4 kašičice soli i prstohvatom bibera. Ocijedite višak masnoće sa mesa. Sipajte paradajz sos i kuvajte dok se ne zagrije. Sklonite šerpu sa vatre i dodajte kuvanu i ocijeđenu testeninu. Dobro promiješajte i dodajte so i biber.

U maloj činiji pomiješajte pavlaku i pesto od bosiljka dok se dobro ne sjedine. Kašikom stavite polovinu špageta sa mesom u posudu za pečenje. Preko tjestenine rasporedite mješavinu pavlake i pesta i pospite polovinom sira. Pospite preostalom tjesteninom, lagano pritisnite sve u posudu za pečenje, a zatim posipajte preostali sir.

Pecite dok se sir ne rastopi, oko 30 minuta. Ostavite da odstoji 10 minuta prije serviranja. Uživajte. 

(StvarUkusa/Mondo)