• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Domaći kiseli kupus za početnike

Autor Lena Sudar

Kiseli kupus je zimnica bez koje se ne može, a uz ovaj recept napraviće ga i kulinarski početnici.

 Kako se pravi kiseli kupus Izvor: Shutterstock

Sastojci:

  • 1 kg kupusa, izrendanog
  • 20 g nejodirane morske soli
  • 4 zrna bibera
  • 3 bobice aleve paprike
  • 3 bobice kleke
  • 1 ½ kašičica sjemenki kima
  • 1 kašičica šećera
  • Za rasol:
  • 650 ml vode
  • 13 g nejodirane morske soli

Priprema:

Za kiseli kupus prvo napravite rasol tako što ćete 13 g soli da pomiješate sa 650 g vode i miješajte dok se ne rastvori. Možete zagrijati vodu da biste pomogli da se so brže rastvori, ali zatim rasol ohladite na sobnoj temperaturi prije nego što sipate preko kupusa. Ostavite na stranu. U veliki lonac ubacite kupus, biber u zrnu, alevu papriku, kleku i sjemenke kima. Pospite 20 g soli ravnomjerno preko mješavine kupusa. Dobro promiješajte rukama da se sjedini. Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji 30 minuta.

Skinite peškir i dobro izgnječite smjesu rukama 2 do 3 minuta. Ponovo pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji još 30 minuta. Skinite peškir i dodajte šećer. Miješajte rukama oko 1 minut. Prenesite mješavinu kupusa i svu tečnost koju stvori u sterilisanu teglu. Koristite kraj oklagije da pritisnete kupus.

Stavite nešto teško preko kupusa, radi bolje fermentacije. Prelijte smjesu rasolom i zatvorite poklopcem. Ostavite teglu na pultu na sobnoj temperaturi nedjelju dana. Morate svakodnevno da otvarate poklopac da biste oslobodili gas, a zatim ponovo zatvorite. Poslije nedjelju dana čuvajte kiseli kupus u frižideru 4 do 6 mjeseci.

(Stvar ukusa/MONDO)

Pročitajte još

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop