Kuhinja

Recept za Božićnu česnicu

Napravite Božićnu česnicu po ovom receptu.

Izvor: Shutterstock

Sastojci:

  • 600-700 g brašna
  • 1-2 kašike masti
  • kašičica soli
  • malo šećera
  • 1 jaje
  • malo mlijeka

Kako se mijesi česnica:

Božićna česnica mijesi se uoči Božića, tačnije u noći između Badnjeg dana i Božića. Postoji više recepata, jer se u zavisnosti od krajeva, razlikuje i njena priprema. U nekim oblastima stavlja se različito zrnevlje kao što su ječam, ovas, raž, kukuruz... U nju se stavlja novčić, a ukućani je na dan Božića u vrijeme ručka okreću i lome na tri dijela. Vjeruje se da će onaj u čijem parčetu se nađe novčić, imati bogatstvo tokom čitave godine.

Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto i u njega stavite metalni novčić. Česnicu staviti u podmazanu okruglu tepsiju i peći na 200°C (ili manje u zavisnosti od rerne) dok lijepo ne porumeni. Česnica se mijesi na sam dan Božića i NE siječe se nožem, vec lomi rukama za stolom. 

(Stvar ukusa/Mondo)