Neka vaš dom ove zime zamiriše na aromatične napitke.
Ovi topli zimski napici se lako i brzo pripremaju, odlično griju, i očaraće vas onim prepoznatljivim mirisom zime i svečanog ugođaja.
Kuvana rakija
Sastojci:
- 300 ml rakije
- 180 ml vode
- 3 kašike šećera
Priprema: Karamelizujte šećer. Kada se postigne karamel boja, preko istopljenog šećera nalije se voda u količini koja je pripremljena (nikako rakija). Tek nakon otapanja cijele količine šećera dodaje se rakija.
Izvor: ShutterstockKuvano vino
Sastojci:
- 1 flaša crnog vina
- 2 štapića cimeta
- nekoliko karanfilića
- 2 čaše vode
- 5 kašičica šećera (ili više ako volite slađe)
- kolutovi pomorandže
Priprema: U šerpu sipajte vodu, dodajte šećer, cimet, karanfiliće, kriške pomorandže i kuvajte dok otprilike pola vode ne ispari i šećer se ne otopi. Sipajte zatim vino i zagrijte do ključanja. Služite toplo.
Topla čokolada
Sastojci:
- 150 g čokolade za kuvanje ili crne čokolade
- 2 dcl punomasnog mlijeka
- 2 dcl slatke pavlake
- 1 kašičica šećera (ili više po želji)
Priprema: Čokoladu izlomite na komadiće, stavite u činiju i dodajte šećer i vanilin šećer. Slatku pavlaku i mlijeko sipajte u šerpicu i stavite da se kuva. Kad počne da vri, prelijte preko čokolade i miješajte dok ne dobijete kremasti napitak.
Izvor: ShutterstockPunč
Sastojci:
- 800 ml crnog vina
- 50 ml ruma
- kašičica rendane pomorandžine kore
- štapić cimeta
- kašičica kardamoma
- 1 anis
- 50 g šećera
- 4 kašike umućene slatke pavlake
- malo cimeta u prahu
Priprema: Stavite crno vino, rum, koru pomorandže, karanfilić, cimet, anis i šećer na laganu vatru da se zagriju (ali tečnost ne smije da proključa niti da vri). Procijedite i sipajte u čaše. U svaku čašu stavite još i po punu kašiku umućene slatke pavlake i pospite cimetom u prahu.
(Stvar ukusa/Mondo)