Kuhinja

Prijedlog za ručak: Savršeno sočan svinjski vrat iz rerne

Autor Aleksandra Ljubičić

Za ručak napravite svinjski vrat iz rerne.

Izvor: Printscreen/Youtube/Hausgemacht und lecker

Sastojci:

  • 1 kg svinjskog vrata
  • 1 kašičica mlevene slatke paprike
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice mljevenog korijandera
  • 30-40 g rastopljenog putera
  • 2 čena bijelog luka
  • Malo ulja
  • 20 g putera
  • 1 grančica ruzmarina

Priprema:

Svinjski vrat dobro osušite papirnim ubrusom. Napravite nekoliko rezova u mesu i u njih stavite isjeckan bijeli luk. U činiji pomiješajte mljevenu papriku, so i korijander. Utrljajte ovu mješavinu začina po cijelom komadu mesa. Prelijte meso rastopljenim puterom i malo poprskajte uljem. Pokrijte i ostavite da odstoji u marinadi najmanje 1 sat.

Savjeti za savršen pečeni svinjski vrat:

Mariniranje – Ako imate vremena, ostavite meso da se marinira preko noći u frižideru. Biće još sočnije i ukusnije.

Sobna temperatura – Izvadite meso iz frižidera najmanje 30 minuta prije pečenja kako bi se ravnomjerno ispeklo.

Dodatni začini – Možete dodati majčinu dušicu, dimljenu papriku ili malo senfa za bogatiji ukus.
Sok od pečenja – Nemojte ga bacati! Iskoristite ga kao sos za meso ili ga dodajte prilogu poput krompira.

Stavite meso u pleh, dodajte 20 g putera i grančicu ruzmarina. Pokrijte folijom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 160-170°C oko 2 sata. 

Skinite foliju, prelijte meso mesnim sokom iz pleha i pojačajte temperaturu na 180°C. Pecite još 10 minuta dok ne porumeni. Ostavite meso da odmori 10 minuta prije sječenja i služenja.

Bonus video