Ove pogačice sa makom i sirom mirišu na domaću kuhinju.
Sastojci:
Testo:
- 20 g svježeg kvasca
- 250 ml mlijeka (mlakog)
- 1 kašičica šećera
- 500 g brašna
- 1 jaje
- 1 kašičica soli
- 50 g maka
- 80 ml ulja
- Prstohvat soli
- 100 g putera
- 75 g sira (kačkavalj ili slani bijeli sir)
Za premazivanje:
- 1 jaje
- Malo soli
- susam i kim
Priprema:
Kad u kući zamirišu ove pogačice, zna se – pravi se nešto kao nekad kod bake. Spoj maka i sira možda djeluje neobično, ali u ovim pogačicama sve legne taman kako treba, mak daje finu teksturu i blagu orašastu notu, a sir se lijepo topi i veže slojeve testa. Idealne su uz jogurt, za doručak, večeru ili kad naiđu gosti.
Rastvorite kvasac u mlakom mlijeku sa kašičicom šećera i ostavite da zapjeni. U veću posudu sipajte brašno, dodajte so, mak, jaje, ulje i nadošli kvasac. Umijesite glatko tijesto. Razvucite polovinu testa u pravougaonik. Pospite narendanim sirom (ili kačkavaljem), pa razvucite i drugu polovinu tijesta i stavite preko. Blago razvucite oklagijom da se spoje, pa preklopite i umotajte u providnu foliju. Stavite u frižider da odmori 20 minuta.
Izvadite, razvucite tijesto na debljinu 1–1,5 cm. Vadite pogačice čašom i ređajte u pleh obložen papirom za pečenje. Premažite umućenim jajetom, posolite i pospite susamom i kimom. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 20 minuta.
Bonus video