Kuhinja

Slane pogačice sa makom i sirom

Autor Aleksandra Ljubičić

Ove pogačice sa makom i sirom mirišu na domaću kuhinju.

Pogačice sa makom i sirom
Izvor: Printscreen/Youtube/Einfache Rezepte

Sastojci:

Testo:

  • 20 g svježeg kvasca
  • 250 ml mlijeka (mlakog)
  • 1 kašičica šećera
  • 500 g brašna 
  • 1 jaje
  • 1 kašičica soli
  • 50 g maka
  • 80 ml ulja
  • Prstohvat soli
  • 100 g putera
  • 75 g sira (kačkavalj ili slani bijeli sir)

Za premazivanje:

  • 1 jaje
  • Malo soli
  • susam i kim

Priprema:

Kad u kući zamirišu ove pogačice, zna se – pravi se nešto kao nekad kod bake. Spoj maka i sira možda djeluje neobično, ali u ovim pogačicama sve legne taman kako treba, mak daje finu teksturu i blagu orašastu notu, a sir se lijepo topi i veže slojeve testa. Idealne su uz jogurt, za doručak, večeru ili kad naiđu gosti.

Savjet:

Tijesto dobro ohladite da bi pogačice zadržale slojevitost i bile hrskave spolja, a meke iznutra.

Rastvorite kvasac u mlakom mlijeku sa kašičicom šećera i ostavite da zapjeni. U veću posudu sipajte brašno, dodajte so, mak, jaje, ulje i nadošli kvasac. Umijesite glatko tijesto. Razvucite polovinu testa u pravougaonik. Pospite narendanim sirom (ili kačkavaljem), pa razvucite i drugu polovinu tijesta i stavite preko. Blago razvucite oklagijom da se spoje, pa preklopite i umotajte u providnu foliju. Stavite u frižider da odmori 20 minuta.

Izvadite, razvucite tijesto na debljinu 1–1,5 cm. Vadite pogačice čašom i ređajte u pleh obložen papirom za pečenje. Premažite umućenim jajetom, posolite i pospite susamom i kimom. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 20 minuta.

Bonus video