• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pletenice punjene mesom i sirom - pecivo koje nestaje sa stola dok je još toplo

Autor Aleksandra Ljubičić

Pletenice punjene mesom i sirom nestaju sa stola dok trepnete – zato odmah pravite duplu mjeru.

 Pletenice punjene mesom i sirom - pecivo koje nestaje sa stola dok je još toplo Izvor: Printscreen/Youtube/MİLANA ALİEVA

Sastojci (za 3 pletenice):

Testo:

  • 250 ml mlijeka
  • 1 kašičica šećera
  • Mala količina suvog kvasca (oko 5 g)
  • 1 jaje
  • 600 g brašna
  • 1 kašičica soli

Fil:

  • 200 g crnog luka
  • 150 g paprike
  • 450 g mljevenog goveđeg mesa
  • So, crni biber i mlevena crvena paprika – po ukusu
  • 200 g sira (npr. trapist, kačkavalj ili neki blagi beli sir)

Za premazivanje:

  • 200 g putera (otopljenog)
  • Crni i bijeli susam – po želji

Priprema:

Ove pletenice nisu obična peciva – mirisne su, mekane, sočne iznutra, a hrskave spolja. Kad ih iznesete na sto, sve stane i svi gledaju u njih. Prava domaća uživancija, taman za ručak, večeru ili kad vam dođu gosti.

Savjet:

Ostavite pletenice da odstoje 10 minuta prije sječenja – tako će se lakše rezati, a fil neće curiti.

U mlako mijleko, dodajte šećer i suvi kvasac. Ostavite da nadođe 5–10 minuta. U veću činiju sipajte brašno, dodajte so, jaje i nadošli kvasac. Zamijesite glatko testo i ostavite ga pokriveno da naraste oko 1 sat.

Dok testo raste, pripremite fil: sitno isjeckajte crni luk i papriku, pa ih propržite na malo ulja dok ne omekšaju.Dodajte mljeveno meso, posolite, pobiberite i dodajte crvenu papriku. Pržite dok ne ispari tečnost. 

Nadošlo tijesto podijelite na 3 dijela. Svaki dio razvucite u pravougaonik, premažite otopljenim puterom, rasporedite fil po sredini, pospite sirom i zarežite strane tijesta u trakice. Preklapajte trakice naizmjenično kao pletenicu.

Pletenice stavite u pleh obložen papirom za pečenje, premažite ih puterom i pospite susamom. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 25–30 minuta, dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.

Bonus video

Pogledajte

00:38
Tortilje punjene mlevenim mesom
Izvor: Instagram/receptik_v_bloknote
Izvor: Instagram/receptik_v_bloknote

Pročitajte još

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop