Kuhinja

Pica salata sa domaćim dresingom

Autor Aleksandra Ljubičić

Ova salata od pice spaja sve omiljene ukuse u laganom, osvježavajućem obroku idealnom za tople ljetnje dane.

Pica salata sa domaćim dresingom
Izvor: Shutterstock

Sastojci:

Za dresing:

  • 60 ml crvenog vinskog sirćeta
  • 1 kašičica paradajz pirea
  • 2 kašičice senfa 
  • ½ kašičice šećera
  • 1 i po kašičica suvog origana
  • 1 kašičica belog luka u prahu (ili 1 čen sitno pasiranog)
  • ½ kašičice soli
  • 1 ravna kašičica mlevenog crnog bibera
  • 180 ml maslinovog ulja (ekstra devičanskog)

Za salatu:

  • 150–170 g dimljene ili blago ljute kobasice (npr. kulen, pečenica), isječene na tanke kolutove
  • 150 g mini kuglica mocarele ili obične mocarele isječene na kocke
  • 80 g crnih maslina, isječenih
  • 1 manja glavica crvenog luka, tanko isječena
  • 2 šolje miješane sjeckane paprike (žuta, crvena, zelena)
  • 200 g miješane salate (matovilac i rukola)
  • 200 g sjeckane zelene salate
  • 40 g rendanog parmezana ili domaćeg tvrdog sira 

Za serviranje:

  • 4 štapića hljeba (kupovni ili domaći)

Priprema:

Ako volite ukuse pice, ali želite nešto laganije i osvežavajuće – ova salata je pravo rješenje. Hrskavo povrće, sir, suhomesnato i preliv pun ukusa spajaju se u obrok koji može da zameni ručak. Brzo se sprema, ne traži kuvanje, a izgleda bogato i primamljivo.

Savjet:

Ako pripremate unaprijed, čuvajte dresing odvojeno i prelijte salatu tek pred služenje – tako će ostati svježa i hrskava.

U teglu sa poklopcem stavite sirće, paradajz pire, senf, so, biber, bijeli luk, šećer, origano i maslinovo ulje. Dobro promućkajte dok se sastojci ne povežu. Probajte i po potrebi dodatno začinite.

U velikoj činiji složite sve sastojke za salatu: kobasicu, mocarelu, masline, crveni luk, papriku i zelenu salatu. Neposredno prije služenja, dodajte oko pola dresinga u činiju i sve dobro promiješajte. Po želji dodajte još preliv. Na kraju pospite rendanim sirom i poslužite sa toplim štapićima hleba.

Bonus video