Slana torta od hljeba sa pršutom i smokvama izgleda raskošno, a pravi se bez muke.

Sastojci:
- 12 kriški tost hljeba
- 200 g špek pršute
- 250 g svježeg sira
- 300 g krem sira
- 3-4 smokve
Za dekoraciju:
- isječene smokve i nekoliko listića pršute
Priprema:
Neobična, slana torta koja kombinuje slatkoću smokava i slani ukus pršute. Izgleda atraktivno, lako se pravi i oduševiće svakog gosta. Idealna je za slavlje, piknik ili kao predjelo uz čašu vina.
U sjecku usitnite pršutu zajedno sa krem sirom, pa prebacite u činiju. U istom sjecku usitnite i svježi sir, pa ga dodajte u prethodnu smjesu. Na kraju dodajte očišćene i izblendane smokve, lagano promiješajte da se sve sjedini u fin, maziv fil.
Kalup za tortu (prečnika oko 20 cm) obložite providnom folijom. Na dno poređajte kriške hljeba, po potrebi ih oblikujte da pokriju cijelu površinu. Premažite slojem fila, pa ponavljajte redoslijed dok ne utrošite sav materijal – poslednji sloj neka bude hljeb. Pokrijte tortu folijom i stavite je u frižider minimum 3 sata, a najbolje preko noći.
Prije serviranja preokrenite tortu na tanjir, skinite foliju i dekorišite krem sirom, smokvama i listićima pršute.
Bonus video
(MONDO/Stvar ukusa)