Isprobajte i ledenu verziju popularne Dubai čokolade.

Sastojci:
Krem osnova:
- 6 velikih žumanaca (sobne temperature)
- 130 g šećera
- 500 ml punomasnog mlijeka
- 250 ml slatke pavlake
- 20 g kakao praha
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- pola kašičice soli
Čokolada:
- 170 g poluslatke čokolade (oko 55% kakaoa), sitno sjeckane
Pistać dodatak:
- 145 g pistać putera sa malo mrvljenih pistaća
Priprema:
Ovaj domaći sladoled izgleda i miriše kao da je stigao pravo iz Dubaija – pun ukus čokolade i preliven kremom od pistaća, ovo je ledena verzija čuvene "Dubai čokolade" koju svi žele da probaju.
Umutite žumanca sa šećerom dok ne posvijetle i postanu kremasta. U posebnoj šerpi pomiješajte mlijeko, pavlaku, vanilu, kakao i so. Zagrijavajte dok ne počne da vri po ivicama (ne dozvolite da proključa). Sipajte malo vrele smjese u umućena žumanca uz stalno miješanje, pa sve vratite u šerpu i kuvajte na tihoj vatri 8–10 minuta, uz neprekidno miješanje, dok se ne zgusne (da prelazi poleđinu kašike). Procijedite krem preko sjeckane čokolade, sačekajte 3–5 minuta, pa miješajte dok se čokolada ne otopi i sve ne postane glatko.
Pokrijte providnom folijom direktno po površini (da ne uhvati koricu) i ohladite na sobnu temperaturu. Stavite u frižider najmanje 6 sati ili preko noći.
Sipajte ohlađenu krem bazu u blender i miksajte 20–30 sekundi da postane pjenasta (ili koristite štapni mikser). Sipajte u plitku posudu pogodnu za zamrzivač. Nakon 1–2 sata u zamrzivaču, izvadite, izmiksajte ponovo (ili dobro umutite viljuškom) da razbijete kristale. Ponavljajte još 1–2 puta na svakih sat vremena za glatku teksturu.
Kada je sladoled poluzamrznut, sipajte polovinu u posudu, dodajte par kašika pistać putera, pa ostatak sladoleda preko. Viljuškom lagano provucite kroz slojeve da se mramorno povežu. Pokrijte papirom za pečenje i vratite u zamrzivač 2–3 sata.
(MONDO/Stvar ukusa)