• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Napravite sami: Dubai sladoled sa čokoladom i pistaćima

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Isprobajte i ledenu verziju popularne Dubai čokolade.

 Dubai sladoled recept Izvor: Printscreen/Youtube/El Mundo Eats

Sastojci:

Krem osnova:

  • 6 velikih žumanaca (sobne temperature)
  • 130 g šećera
  • 500 ml punomasnog mlijeka
  • 250 ml slatke pavlake 
  • 20 g kakao praha 
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • pola kašičice soli

Čokolada:

  • 170 g poluslatke čokolade (oko 55% kakaoa), sitno sjeckane

Pistać dodatak:

  • 145 g pistać putera sa malo mrvljenih pistaća

Priprema:

Ovaj domaći sladoled izgleda i miriše kao da je stigao pravo iz Dubaija – pun ukus čokolade i preliven kremom od pistaća, ovo je ledena verzija čuvene "Dubai čokolade" koju svi žele da probaju.

Savjet:

Da biste dobili ultra glatku teksturu bez aparata za sladoled, miksujte smjesu više puta tokom zamrzavanja – na svakih sat vremena, bar 2–3 puta – i svaki put dobro izmiješajte blenderom ili štapnim mikserom.

Umutite žumanca sa šećerom dok ne posvijetle i postanu kremasta. U posebnoj šerpi pomiješajte mlijeko, pavlaku, vanilu, kakao i so. Zagrijavajte dok ne počne da vri po ivicama (ne dozvolite da proključa). Sipajte malo vrele smjese u umućena žumanca uz stalno miješanje, pa sve vratite u šerpu i kuvajte na tihoj vatri 8–10 minuta, uz neprekidno miješanje, dok se ne zgusne (da prelazi poleđinu kašike). Procijedite krem preko sjeckane čokolade, sačekajte 3–5 minuta, pa miješajte dok se čokolada ne otopi i sve ne postane glatko.

Pokrijte providnom folijom direktno po površini (da ne uhvati koricu) i ohladite na sobnu temperaturu. Stavite u frižider najmanje 6 sati ili preko noći.

Sipajte ohlađenu krem bazu u blender i miksajte 20–30 sekundi da postane pjenasta (ili koristite štapni mikser). Sipajte u plitku posudu pogodnu za zamrzivač. Nakon 1–2 sata u zamrzivaču, izvadite, izmiksajte ponovo (ili dobro umutite viljuškom) da razbijete kristale. Ponavljajte još 1–2 puta na svakih sat vremena za glatku teksturu.

Kada je sladoled poluzamrznut, sipajte polovinu u posudu, dodajte par kašika pistać putera, pa ostatak sladoleda preko. Viljuškom lagano provucite kroz slojeve da se mramorno povežu. Pokrijte papirom za pečenje i vratite u zamrzivač 2–3 sata.

(MONDO/Stvar ukusa)

Pročitajte još

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop