Pasta-salata sa tunjevinom i ljubičastim lukom je obrok u kome ćete rado uživati tokom vrelih ljetnjih dana.

Sastojci:
- 225 grama makarona
- 2 konzerve tunjevine u ulju, svaka po 110 grama
- 150 g majoneza
- 1 kašika senfa
- 80 g sjeckanog ljubičastog luka
- 1 čen bijelog luka, sitno rendanog
- 1 štapić celera, tanko isječen
- 60 g sjeckanog kiselog krastavca
- 2 kašičice limunovog soka
- morska so i crni biber
- sjeckani vlašac za ukrašavanje
Recept za pasta-salatu sa tunjevinom i ljubičastim lukom:
Kako biste napravili ovu salatu, napunite šerpu malo više od polovine vodom, obilno posolite i zagrijte na jakoj vatri. Kada proključa, dodajte tjesteninu, i kuvajte dok ne bude al dente, a zatim ocijedite kroz cjediljku. Dok se tjestenina hladi, ocijedite konzerve tunjevine u finu cjediljku sa činijom ispod, lagano je izmrvite, a zatim je dodajte u veliku činiju.
Dodajte majonez preko tunjevine, zajedno sa senfom, sjeckanim crvenim lukom, rendanim bijelim lukom, isječenim celerom, sjeckanim kiselim krastavčićima, limunovim sokom i začinite solju i biberom, pa miješajte dok se dobro ne sjedini.
Kada se tjestenina dovoljno ohladi, dodajte je u posudu sa salatom od tunjevine i miješajte dok se dobro ne sjedini. Servirajte na sobnoj temperaturi ili čak ohlađeno. Dodajte malo sjeckanog vlašca prije serviranja i uživajte!
(StvarUkusa/Mondo)