• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pasta-salata sa tunjevinom i ljubičastim lukom

Pasta-salata sa tunjevinom i ljubičastim lukom je obrok u kome ćete rado uživati tokom vrelih ljetnjih dana.

 Pasta-salata sa tunjevinom i ljubičastim lukom Izvor: prt scr /yt / Spain on a Fork

Sastojci:

  • 225 grama makarona
  • 2 konzerve tunjevine u ulju, svaka po 110 grama
  • 150 g majoneza
  • 1 kašika senfa
  • 80 g sjeckanog ljubičastog luka
  • 1 čen bijelog luka, sitno rendanog
  • 1 štapić celera, tanko isječen
  • 60 g sjeckanog kiselog krastavca
  • 2 kašičice limunovog soka
  • morska so i crni biber
  • sjeckani vlašac za ukrašavanje
Zašto je korisno da jedete tunjevinu?

Tunjevina spada u plavu morsku ribu, i bogata je proteinima. Umjereno je kalorična i može da se jede bilo kada u toku dana. Proteini iz tunjevine sadrže sve esencijalne amino kiseline. Ove amino kiseline nose naziv “esencijalne” zato što se moraju uzimati iz hrane, budući da naš organizam nije u stanju samostalno da ih proizvede.Tunjevina u svom sastavu nema ugljene hidrate, pa samim tim ni šećere. To je čini povoljnom namirnicom u ishrani ljudi sa insulinskom rezistencijom ili dijabetesom. U prisutnim mastima u tunjevini veliki udio imaju omega-3 masne kiseline.

Recept za pasta-salatu sa tunjevinom i ljubičastim lukom:

Kako biste napravili ovu salatu, napunite šerpu malo više od polovine vodom, obilno posolite i zagrijte na jakoj vatri. Kada proključa, dodajte tjesteninu, i kuvajte dok ne bude al dente, a zatim ocijedite kroz cjediljku. Dok se tjestenina hladi, ocijedite konzerve tunjevine u finu cjediljku sa činijom ispod, lagano je izmrvite, a zatim je dodajte u veliku činiju.

Dodajte majonez preko tunjevine, zajedno sa senfom, sjeckanim crvenim lukom, rendanim bijelim lukom, isječenim celerom, sjeckanim kiselim krastavčićima, limunovim sokom i začinite solju i biberom, pa miješajte dok se dobro ne sjedini.

Kada se tjestenina dovoljno ohladi, dodajte je u posudu sa salatom od tunjevine i miješajte dok se dobro ne sjedini. Servirajte na sobnoj temperaturi ili čak ohlađeno. Dodajte malo sjeckanog vlašca prije serviranja i uživajte! 

(StvarUkusa/Mondo)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop