Domaća tiramisu čokolada je desert koji se pravi lako, a nestaje čim ga izvadite iz kalupa
Sastojci:
- 100 g bijele čokolade
- 120 g crne čokolade
- 120 g maskarpone sira
- 3 biskvita (piškote ili obični suvi biskviti)
- 1 kašika ekstrakta kafe
- ½ kašičice instant kafe u prahu
- ½ kašičice gorkog kakaa (za posipanje u kalup)
- malo mljevenih zrna kafe (opciono)
Priprema:
Kad spojite eleganciju čokolade sa kremastim ukusom omiljenog italijanskog deserta, dobijate pravu malu poslasticu. Ove čokoladice su odlične za posluženje, poklon ili slatki zalogaj uz kafu. Prave se jednostavno, u silikonskom kalupu za praline ili štanglice.
Istopite bijelu i crnu čokoladu odvojeno na pari ili u mikrotalasnoj. U maskarpone dodajte ekstrakt kafe i instant kafu u prahu pa dobro sjedinite. Biskvite izmrvite rukom ili štapnim mikserom na sitno, pa dodajte u fil i promiješajte. Po želji, u smjesu dodajte i malo mljevenih zrna kafe za jači ukus.
U svaki otvor silikonskog kalupa stavite malo gorkog kakaoa – to će biti dekorativna baza.
Prelijte sloj istopljene bijele čokolade, pa ostavite kratko da se stegne. Zatim stavite tiramisu fil i poravnajte. Na kraju prelijte crnom čokoladom. Stavite kalup u frižider na minimum 2 sata, a zatim pažljivo izvadite čokoladu.
(MONDO/Stvar ukusa)