Kuhinja

Recept koji svi traže: Domaća tiramisu čokolada

Autor Vesna Kerkez

Domaća tiramisu čokolada je desert koji se pravi lako, a nestaje čim ga izvadite iz kalupa

Tiramisu čokolada
Izvor: Printscreen/Youtube/One day recipe

Sastojci:

  • 100 g bijele čokolade
  • 120 g crne čokolade
  • 120 g maskarpone sira
  • 3 biskvita (piškote ili obični suvi biskviti)
  • 1 kašika ekstrakta kafe
  • ½ kašičice instant kafe u prahu 
  • ½ kašičice gorkog kakaa (za posipanje u kalup)
  • malo mljevenih zrna kafe (opciono)

Priprema:

Kad spojite eleganciju čokolade sa kremastim ukusom omiljenog italijanskog deserta, dobijate pravu malu poslasticu. Ove čokoladice su odlične za posluženje, poklon ili slatki zalogaj uz kafu. Prave se jednostavno, u silikonskom kalupu za praline ili štanglice.

Savet:

Koristite kvalitetnu čokoladu jer je ukus glavni adut ovog deserta. Ako želite efekat klasičnog tiramisua, možete dodati i kap likera od kafe u fil – ali vrlo malo.

Istopite bijelu i crnu čokoladu odvojeno na pari ili u mikrotalasnoj. U maskarpone dodajte ekstrakt kafe i instant kafu u prahu pa dobro sjedinite. Biskvite izmrvite rukom ili štapnim mikserom na sitno, pa dodajte u fil i promiješajte. Po želji, u smjesu dodajte i malo mljevenih zrna kafe za jači ukus.

U svaki otvor silikonskog kalupa stavite malo gorkog kakaoa – to će biti dekorativna baza.

Prelijte sloj istopljene bijele čokolade, pa ostavite kratko da se stegne. Zatim stavite tiramisu fil i poravnajte. Na kraju prelijte crnom čokoladom. Stavite kalup u frižider na minimum 2 sata, a zatim pažljivo izvadite čokoladu.

(MONDO/Stvar ukusa)