Recept

Osvježavajuća i zdrava: Hladna supa sa cveklom

Autor Vesna Kerkez

Ova osvježavajuća hladna supa sa cveklom pravo je ljetno osvježenje.

Hladna supa sa cveklom
Izvor: Printscreen/Youtube/Alina FooDee

Sastojci:

  • 2 cvekle
  • 2 svježa krastavca 
  • 4 jajeta
  • 1 veza mladog luka
  • 1 veza mirođije
  • 0,5–1 kašičica šećera
  • 1–1,5 kašičica soli (po ukusu)
  • 2 kašike limunovog soka
  • 2 kašike jabukovog sirćeta 
  • 1–2 kašičice senfa (po ukusu)
  • 0,7–1 l obične ili blago gazirane vode

Priprema:

Hladna supa sa cveklom je osvježavajuće jelo savršeno za tople ljetne dane — lagana, zdrava i prepuna boja i ukusa. Cvekla joj daje bogatu aromu i divnu boju, dok krastavac, mladi luk i mirođija unose svježinu i hrskavost. Najbolje se služi dobro rashlađena, kao predjelo ili lagani obrok.

Skuvajte jaja i ostavite da se ohlade. Isjecite ih na sitno. Cveklu oljuštite i skuvajte u kori (ili ispecite u rerni), pa je izrendajte kada se ohladi. Krastavce oljuštite i sitno isjeckajte ili izrendajte. Isjeckajte mladi luk i mirođiju što sitnije.

U velikoj činiji sjedinite cveklu, krastavac, jaja, luk i mirođiju. Dodajte so, šećer, limunov sok, sirće i senf. Nalijte vodu (po željenoj gustini), promiješajte i ostavite da se dobro rashladi u frižideru prije služenja.

Za osvježavajući ukus, dio obične vode možete zamijeniti kefirom ili jogurtom, a ako želite intenzivniju aromu, dodajte kašičicu rena ili malo bijelog luka u prahu. Služite uz krišku hljeba sa sjemenkama za kompletan lagani obrok.

(MONDO/Stvar ukusa)

Pročitajte još