Ovaj turski desert od griza i čokolade pravi se brzo i ne peče se.
Sastojci:
- 170 g pšeničnog griza
- 1 l mlijeka
- 40 g kakao praha
- 50–80 g šećera (po ukusu)
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 100 g crne ili mliječne čokolade
- 2–3 kašike džema od maline (ili po želji)
- Šaka badema (sjeckanih ili listića za dekoraciju)
Priprema:
Turska poslastica koja se pravi za 15 minuta, ne peče se i topi se u ustima – savršen desert kada želite nešto brzo, kremasto i bogato čokoladno.
U šerpu sipajte mlijeko, kakao, šećer i pšenični griz. Dobro promiješajte da nema grudvica. Stavite na srednju vatru i kuvajte uz stalno miješanje dok se smjesa ne zgusne (oko 10 minuta). Kada je smjesa gusta, dodajte čokoladu, ekstrakt vanile i miješajte dok se sve lijepo ne istopi i sjedini. Uzmite kalup po želji i lagano podmažite ako nije silikonski.
Sipajte polovinu smjese u kalup, poravnajte, stavite po sredini nekoliko kašičica džema, pa prelijte ostatkom smese i ponovo poravnajte. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa prebacite u frižider minimum 2 sata da se stegne. Prije serviranja, okrenite na tanjir, prelijte istopljenom čokoladom i pospite bademima.
Ako želite bogatiji ukus, koristite tamnu čokoladu sa 60–70% kakaoa i domaći džem od malina bez dodatog šećera – slatko-kisela nota daje poseban balans.
(MONDO/Stvar ukusa)