Kuhinja

Posni kolač sa orasima i džemom - brzo se pravi, a još brže jede

Autor mondo.rs

Idealan slatkiš za dane posta i prave ljubitelje domaćih kolača.

Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/JuliaKa

Zbog ograničene ponude dozvoljenih sastojaka, priprema posnih kolača uvek predstavlja izazov za domaćice. Za ovaj slatkiš potrebno vam je svega 30-40 minuta, a većinu namirnica već imate u kući

Lepota ovog kolača je i u tome što se brzo pravi, a još brže jede!

Sastojci:

200 g šećera

½ od 2 dl šolje džema po ukusu (kajsija, šljive, višnje)

2 šolje od 2 dl mlake vode

1 šolja od 2 dl ulja

3  šolje od 2 dl brašna

2 kašike kakaoa u prahu

1 kašika sode bikarbone

1 kesica vanilin šećera

1 šolja iseckanih oraha

šećer u prahu za posipanje (ili glazura od 150 g posne crne čokolade)

Priprema:

U veću posudu staviti brašno, kakao, šećer, sodu bikarbonu i vanilin šećer i sve dobro izmešati. Dodati marmeladu, vodu, ulje i iseckane orahe, pa dobro izmešati da se dobije ujednačena smesa. Izliti u okrugli pleh premazan uljem i posut brašnom i staviti da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Povremeno drvenom čačkalicom proveriti da li je kolač pečen. Ostaviti da se kolač ohladi, pa seći na kriške i posuti šećerom u prahu (ili preliti glazurom od posne čokolade).

Pratite Mondo.ba na FacebookuInstagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.