Čuveni macarons (makaruns) kolačići su verovatno najpopularniji, ali i najslađi kolačići na svetu - evo kako se prave!
Veoma su slatki, ali možda možete sebe da "častite" za praznike...
Sastojci:
Četiri belanca
150 grama bademovog brašna
140 grama šećera u prahu
Pola kašičice cimeta
150 grama belog šećera
Za nadev:
115 grama krem sira
40 grama putera (omekšati na sobnoj temperaturi)
Kašičice ekstrakta vanile
180 grama šećera u prahu
Cimet za posipanje (po želji)
Priprema:
Belanca stavite u manju posudu i ostavite da odstoje na sobnoj temperaturi oko 30 minuta. Prosejte bademovo brašno, 140 grama šećera u prahu i cimet zajedno.
Zagrejte rernu na 160 stepeni. Umutite belanca da dobijete penu, pa u to postepeno dodajte šećer, po kašiku, muteći sve vreme. U to zatim dodajte mešavinu sa brašnom, pa sve dobro umutite, na nižoj brzini miksera.
Smesu sipajte u kesu i odsecite ivicu sa nje, pa na papir za pečenje istiskajte smesu u krugovima. Pecite ih dok ne budu braonkasti i tvrdi na dodir, oko devet do 12 minuta. Ostavite da se ohlade.
U međuvremenu, napravite nadev. U manjoj posudi umutite krem sir i puter, pa dodajte ekstrakt vanile. Postepeno dodajte šećer u prahu i mutite da smesa bude kremasta. Ostavite u frižideru da se malo stegne, oko deset minuta.
Oko četvrtinu kašičice nadeva stavljajte na kolačić, pa odozgo poklopite drugim kolačićem. Po želji odozgo pospite cimet.
Imate li i vi neki dobar recept? Pišite nam u komentarima!