Kuhinja

Ljuta jela za ljute gurmane: Svinjetina s papričicama

Autor MONDO/Maja Gašić

Tek toliko začinjeno, da prijatno "pecka" usne!

Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/bergserg

Uz ovako pripremljenu svinjetinu, odlično ide neki blag prilog od povrća.

Sastojci:

1,5 kg svinjskog buta

5 kašika maslinovog ulja

1 glavica belog luka

2 suve ljute papričice

biber

so

Priprema:

Skinuti kožicu sa buta i nožem napraviti rezove na nekoliko mesta. U te "džepove" staviti mešavinu od seckanog belog luka, iseckane suve ljute papričice, bibera i soli. Ostatkom mešavine premazati ceo but. Polovinu količne ulja utrljati u meso, pa ostaviti da odstoji nekoliko sati na hladnom mestu. Drugu polovinu ulja sipati u pleh za pečenje, staviti but i peći ga oko sat vremena na 180 stepeni C. Nekoliko puta ga okrenuti i preliti sokom koji je pustio. Pri kraju pečenja (oko 15 minuta), pojačati temperaturu na 220 stepeni C. Izvaditi pečeni but iz posude. Iz moče odstraniti suvišnu masnoću, dodati 4 kašike vrele vode, zagrejati do ključanja i time preliti meso, pa poslužiti.

Pratite Mondo.ba na FacebookuInstagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.