Kuhinja

Pet najboljih recepata za domaći hljeb!

Autori mondo.rs Bojana Zimonjić Jelisavac

Najlakši recepti za domaći hljeb, isprobajte ih već ovog vikenda!

Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/PineappleStudios

U trenucima kada smo primorani da sjedimo kod kuće, miješenje domaćeg hljeba je dobrodošla aktivnost koja nam skreće pažnju, a miris domaćeg peciva nešto je čemu niko ne može da odoli!

Predstavljamo vam pet najpopularnijih recepata za domaći hljeb! 

HLJEB BEZ KVASCA GOTOV ZA POLA SATA

Sastojci:

3 šolje za bijelu kafu brašna
1 prašak za pecivo
1/2 limenke piva

Priprema:

U brašno dodati prašak za pecivo, pa naliti pivo i promiješati da nema grudvica. Izliti u nauljen pleh i peći u rerni zagrijanoj na 200 stepeni Celzijusovih dok lijepo ne porumeni, otprilike pola sata.

NAJUKUSNIJI HLJEB KOJI SE NE MIJESI

Sastojci:

380 grama pšeničnog brašna
Kašičica instant kvasca
300 mililitara tople vode
Dvije kašičice soli

Priprema:

Pomiješajte u činiji brašno, kvasac i so. Dodajte vodu uz miješanje varjačom, dok ne dobijete grudvasto, gusto tijesto. Probali smo ovaj recept, i tijesto će vam izgledati neujednačeno, ali ne brinite, baš je kako bi trebalo! Prekrijte činiju prijanjajućom folijom i ostavite je preko noći na sobnoj temperaturi.

Sutradan ćete dobiti naraslo tijesto puno mjehurića. Zagrijte rernu na 230 i stavite posudu za pečenje da se ugrije u njoj. Tijesto izručite na papir za pečenje, i nemojte da ga mijesite, samo ga oblikujte u kuglu. Uhvatite papir za pečenje i zajedno sa tijestom ga prebacite u zagrijanu posudu. Pecite poklopljeno 30 minuta, zatim skinite poklopac i pecite još desetak minuta.

HLJEB BEZ KVASCA SA SJEMENKAMA

Sastojci:

1 kg brašna (integralno)
1 - 1,5 kašika soli
800-900 ml mlake vode
prstohvat šećera
2-3 kašičice sjemenki suncokreta (po želji)

Priprema

Pomiješati brašno i sjemenke (po želji), pa doliti vodu u koju je prethodno razmućena so. Sve dobro izmiješati, dodati prstohvat šećera i ponovo izmiješati. Posudu prekriti providnom folijom i ostaviti da odstoji najmanje šest sati (najbolje je zamijesiti uveče). Naraslo tijesto premjesiti jednom, ostaviti još malo da odstoji, pa oblikovati u veknu i staviti u pleh podmazan ili obložen papirom za pečenje. Peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 70-80 minuta.

BRZI HLJEB SA SODOM BIKARBONOM

Sastojci:

Četiri šolje pčeničnog brašna
Kašika sode bikarbone
Kašika soli
Četiri kašike maslaca
Dvije šolje jogurta
Jedno jaje

Priprema:

Zagrijte rernu na 200 stepeni. Pomiješajte brašno, so, sodu zatim dodajte hladni maslac i mutite mikserom dok se ne sjedini. Viljuškom odvojeno umutite jaje i jogurt, i zatim dodajte mješavini brašna. Dobićete veoma vlažnu smjesu, ali ne brinite.

Površinu za miješenje pospite brašnom i mijesite tijesto oko dva minuta, dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Oblikujte je u kuglu, zarežite površinu i prebacite na pleh sa papirom za pečenje. Pecite oko 45 minuta, ili dok ne dobije zlatnu boju, a kada kucnete hljeb, zvuči kao da je šupalj iznutra.

HLJEB BEZ KVASCA KOJI DANIMA OSTAJE SVJEŽ

Sastojci:

300 g raženog brašna
100g heljdinog brašna
100g pšeničnog integralnog brašna
1 kašičica sode bikarbone,
500ml mlake vode
2 kašike ulja (idealno maslinovog)
Sok od pola limuna

Priprema:

Prvo pomiješati sve suve sastojke, a onda postepeno dodavati mlaku vodu uz stalno miješanje šakom, zatim ulje i limunov sok. Nije neophodno dugo miješati, samo dok se ne sjedine svi sastojci. Ako imate vremena, tijesto možete ostaviti da odstoji sat-dva, ali neće biti ništa manje ukusno ni ako ga odmah stavite u rernu.

Peći 50 minuta na 220 stepeni Celzijusovih u tepsiji koja je prekrivena aluminijumskom folijom. Nakon toga, skinuti foliju i peći još 20min na 200 stepeni Celzijusovih.

Što se više vrsta brašna miješa, hljeb (pogača) bude ukusniji, ali ako nemate sve ove vrste, možete miješati i samo dva (300g raženog i 200g integralnog, na primjer) ili samo jedno. Dobrodošle su i sjemenke suncokreta, bundeve, laneno sjeme, susam, sve po ukusu i želji.

Ovako pripremljen hljeb može trajati danima.

Pratite Mondo.ba na FacebookuInstagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.