Najveći hrišćanski praznik nam se bliži, odaberite najbolje recepte na vreme!
Ukrasite uskršnju pogaču sa nekoliko ofarbanih jaja, izgledaće savršeno!
Sastojci:
2 žumanceta
1 kašika masti
100 g margarina
650 g brašna
1 kockica kvasca
1 kašičica šećera
2 kašičice soli
350 ml mleka
Premazivanje:
1 žumance
malo mleka
Priprema:
U mlako mleko staviti kvasac, šećer i malo brašna. Ostaviti da kvasac nadođe. Žumanca sjediniti sa mašću, dodati nadošli kvasac, so i brašno i umesiti testo. Pokriti i ostaviti na toplom da testo nadođe. Nadošlo testo podeliti na dva jednaka dela. Svaki razvući u digi valjak, pa premazati margarinomi uplesti kao na slici. Složiti u u namašćenu okruglu tepsiju (prečnika 26 cm), pokriti krpom i ostaviti 45 minuta da pogača nadođe. Premazati žumancetom umućenim s mlekom. Peći 5 minuta u zagrejanoj rerni na 250 stepeni C, zatim pokriti papirom za pečenje, smanjiti temperaturu na 180 stepeni C i peći još 30-35 minuta.