Kuhinja

Obrok koji se pamti: Tikvice punjene mesom, povrćem i sirom

Autor Nataša Petrović

Sjajna ideja za ukusan obrok!

Izvor: Guliver/Getty Images/serezniy

Iako se u Srbiji najčešće spremaju pohovane ili kao musaka od tikvica, od njih možete da napravite i ovo ukusno jelo - probajte i uverite se!

Sastojci:

Tri tikvice srednje veličine

350 grama mlevenog goveđeg mesa

Pola glavice crnog luka

Pola veće zelene paprike

Dva čena velog luka

Šolja i po vode

¾ šolje iseckanog čeri paradajza

Pola veće crvene paprike

1/3 šolje iseckanih pečuraka

¼ šolje sitne testenine

Kašičica sušenog timijana

¼ kašičice sušenog origana

¼ kašičice soli

¼ kašičice bibera

Oko 120 grama parmezana

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni.

Tikvice operite i presecite ih dužinom, na polovine. Stavite ih u nepodmazan pleh, tako da unutrašnje polovine tikvica budu okrenute ka dole, i pecite oko 10 minuta. Kada se prohlade dovoljno da možete da ih držite u rukama, kašikom izvadite malo središnjeg dela sa semenkama.

U međuvremenu, u većem tiganju propržite meso sa lukom i zelenom paprikom, desetak minuta, pa ocedite višak tečnosti. Dodajte vodu, paradajz, crvenu papriku, pečurke, testeninu, začine, pa krčkajte oko 15 minuta i na kraju dodajte parmezan.

Smesu stavite u udubljenje na tikvicama, a preostalu vodu nalijte u pleh. Pecite tikvice pokrivene oko 20 minuta, pa zatim otkrijte i ostavite da se zapeku još oko pet minuta.

Imate li i vi neki dobar recept? Pišite nam u komentarima!

Tagovi