Kuhinja

Posne pogačice, ostaju svježe po nekoliko dana!

Autor Maja Gašić

Možete od njih praviti sendviče ili ih jesti same, toliko su ukusne!

Homemade bread rolls with flax seeds.
Izvor: GULIVER/GETTY IMAGES PLUS/ISTOCK/IKO636

Vrlo jednostavno se pripremaju, recept je pogodan i za one manje vješte u kuhinji.

Sastojci:

5 dl mineralne vode

1 svježi kvasac

4 kašike šećera

2 kašičice soli

2 dl ulja

1 kg brašna

mlaka voda

susam

rastopljeni margarin

Priprema:

Kvasac sa šećerom razmutiti u mlakoj mineralnoj vodi i ostaviti da nadođe. U brašno dodati so, nadošli kvasac i ulje, pa umijesiti srednje meko tijesto. Ostaviti da nadođe. Otkidati komade tijesta i formirati loptice malo veće od oraha (ne treba previše da se obrađuje), umočiti u mlaku vodu, pa uvaljati u susam. Poslagati ih u podmazan pleh i ostaviti malo da odmore. Peći u rerni prethodno zagrijanoj na 250 stepeni C oko 20 minuta, odnosno dok ne porumene. Odmah po vađenju iz rerne ih malo premazati rastopljenim margarinom.