Možete od njih praviti sendviče ili ih jesti same, toliko su ukusne!
Vrlo jednostavno se pripremaju, recept je pogodan i za one manje vješte u kuhinji.
Sastojci:
5 dl mineralne vode
1 svježi kvasac
4 kašike šećera
2 kašičice soli
2 dl ulja
1 kg brašna
mlaka voda
susam
rastopljeni margarin
Priprema:
Kvasac sa šećerom razmutiti u mlakoj mineralnoj vodi i ostaviti da nadođe. U brašno dodati so, nadošli kvasac i ulje, pa umijesiti srednje meko tijesto. Ostaviti da nadođe. Otkidati komade tijesta i formirati loptice malo veće od oraha (ne treba previše da se obrađuje), umočiti u mlaku vodu, pa uvaljati u susam. Poslagati ih u podmazan pleh i ostaviti malo da odmore. Peći u rerni prethodno zagrijanoj na 250 stepeni C oko 20 minuta, odnosno dok ne porumene. Odmah po vađenju iz rerne ih malo premazati rastopljenim margarinom.