Kolač za sva vremena

Pjenaste i nježne! Princes krofne sa ukusom kafe

Autor mondo.rs

Bonus je što se pripremaju izuzetno brzo!

Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/ALLEKO

Sastojci:

Tijesto:

125 g margarina

250 ml vode

125 g brašna

4 jajeta

prstohvat soli

Fil:

1 l mlijeka

6-7 kašika šećera

4 jajeta

8 kašika brašna 

1 kašičica instant kafe

malo margarina (ili putera) 

2 vanilin šećera

Dekoracija:

šećer u prahu

sjeckani bademi

Priprema:

Margarin, zajedno s vodom i solju, rastopiti u šerpici na umjerenoj temperaturi. Dodati brašno, dobro promiješati i skloniti s ringle. Ohlađenom tijestu, uz stalno miješanje, dodati umućena jaja. Špric napuniti tijestom i iz njega direktno na pleh (obložen papirom za pečenje) sipati tijesto. Povesti računa da između krofnica ima dovoljno razmaka. Krofne peći u rerni zagrijanoj na 200 stepeni C, oko deset minuta. Zatim, smanjiti temperaturu, pa peći još pet minuta. Ostaviti ih da se ohlade. Fil: Od ukupne količine mlijeka izdvojiti pola čaše i u nju sipati brašno. Dobro razmutiti da ne ostanu grudvice. Ostatak mlijeka staviti da se kuva na srednjoj vatri i u njega staviti margarin. Kuvati dok mlijeko ne proključa, a margarin se istopi. Zatim, dodati umućena jaja, šećer i kašičicu instant kafe. Smanjiti vatru i miješati, pa dodati razmućeno brašno. Neprestano miješajući kuvati dok se fil ne zgusne. Krofnice presjeći na pola i nafilovati. Po želji, posuti šećerom u prahu i isjeckanim bademima.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.