Kuhinja

Pamuk pogača: Mekani hljeb koji ćete željeti da jedete svaki dan!

Autor mondo.rs

Probajte ovo mekano i vazdušasto tijesto!

Izvor: Guliver/Getty Images/Maya Shustov

Ova mekana pogača priprema se veoma jednostavno, evo šta vam je potrebno za nezaboravne vazdušaste zalogaje...

Sastojci:

300 mililitara mlijeka

100 grama maslaca

Kašika šećera

Kašika soli

10 grama suvog kvasca

Kašičica praška za pecivo

Dva jaja

Dvije-tri kašike ulja

Oko 800 gr mekog brašna

Priprema:

U manju posudu odvojite jedno žumanjce, pa ga prelijte kašikom mlijeka i odvojite sa strane. Maslac otopite, a preostalo mlijeko zagrijte da bude mlako.

U zagrijano mlijeko dodajte kvasac i šećer, pa promiješajte, a zatim u to dodajte i dvije šake brašna, žumanjce i bjelanca, otopljen maslac, prašak za pecivo i so i sve dobro izmiješajte varjačom. Postepeno dodajte ostatak brašna, miješajući tijesto između dodavanja, a kada postane tvrđe, umijesite ga rukama. Ostavite oko 50 grama brašna.

Prelijte tijesto kašikom ulja, okrenite ga, ivice savijte ka sredini, ponovo okrenite, prekrijte krpom i ostavite da naraste oko sat vremena. Zatim tijesto premijesite na radnoj površini koristeći preostalo brašno.

Tijesto oblikujte u krug i blago ispritiskajte rukama da ga poravnate, pa ga prebacite u pleh obložen papirom. Umočite prste u ulje, pa prstima "izbockajte" čitav krug uz ivice tijesta. Zatim opet umočite prste u ulje, pa središnji dio tijesta opet "izbockajte" tako da bude podijeljen na trougliće.

Pogaču prekrijte krpom i ostavite da stoji oko pola sata, a u međuvremenu zagrijte rernu na 200 stepeni.

Nakon pola sata, umutite žumanjce koje ste odvojili i pomiješali sa mlijekom, pa premažite cijelu pogaču i po želji pospite susamom ili nekim sjemenkama.

Pecite je oko 20 minuta ili duže ako volite da bude pečenija.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.