Idealna za tople dane! Ne opterećuje želudac, a zasitna je.
Sastojci:
1 čaša od 250 ml kinoe
2 čaše od 250 ml vode
prstohvat soli
1 šargarepa
1 crvena paprika
1 svjež krastavac
3 mlada luka
mala vezica peršuna
narendana kora i sok od 1 limuna
1/4 čaše od 250 ml maslinovog ulja
so
biber
Priprema:
Kinou dobro oprati, pa preliti vodom i kuvati na laganoj vatri oko 15-20 minuta (sva voda treba da ispari). Šaregarepu narendati, crvenu papriku očistiti od peteljke i sjemenki i isjeći na kockice, krastavac dobro oprati i neoljušten iseći na kockice. Koru limuna narendati, a sok iscijediti. Mladi luk i peršun sitno isjeckati. U posudi za salatu izmiješati šargarepu, papriku, krastavac i mladi luk, pa dodati ohlađenu kinou, narendanu koru i sok od limuna, maslinovo ulje, so i biber i sve dobro promiješati. Posuti isjeckanim peršunom i služiti.