Neko je pravi samo sa junećim mesom, neko voli masnije, ali svi ipak najviše volimo onu koju su nam spremale naše mame.
Iako volimo da ga svojatamo i nazivano "srpskim", istina je da ovaj specijalitet potiče iz Turske. Bez obzira na to ko je "osmislio", sarma je neizostavno glavno jelo na domaćim trpezama, počev od jeseni pa sve do poznog proljeća.
Sastojci:
1 glavica kiselog kupusa
500 g junećeg mljevenog mesa
1 šolja od 2 dl pirinča
3 čena bijelog luka
150 g dimljenih svinjskih rebara
150 g dimljene mesnate slanine
biljni začin
so
mljeveni i biber u zrnu
lorber
ulje
Priprema:
Odvojiti listove kupusa, stanjiti debelu žilu u sredini svakog lista. Bijeli luk sitno isjeći i propržiti. Dodati meso, pirinač, so, biber i začin C i još malo propržiti. List kupusa staviti na dlan, sipati u sredinu kašiku fila i uviti sarmu. Na dno šerpe staviti malo ulja i listove kupusa, pa preko ređati sarme. Poslije svakog reda stavljati isječena rebra i slaninu, list lorbera i poneko zrno bibera. Sve prekriti listovima kupusa. Naliti vodom, pa kuvati na tihoj vatri 2-3 sata, povremeno dolivajući toplu vodu.
Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.