Domaća zimnica

Dva trika iskusnih domaćica za savršeno slatko od šljiva: Pripremite ga ovako i uživajte u njemu tokom cijele zime!

Autor Dušan Volaš

Pripremite ga već danas!

Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/olgakr

Najbolji recepti za zimnicu su provereni, ukusni i predstavljaju pravu radost u hladnim danima!

Slatko od šljiva je na Balkanu veoma popularno, a uz jedan trik biće slatko, neodoljivo i šljive će ostati čvrste.

Pročitajte kako se pravi ova ukusna zimnica!

Sastojci:

2 kilograma šljiva
1 kilogram šećera
2 limuna
Vanilin šećer
Dvije kesice sode bikarbone
Voda

Priprema:

Odaberite šljive koje nisu previše mekane, operite ih, oljuštite i izvadite im koštice. Veliku posudu napunite vodom i rastvorite sodu bikarbonu, pa ostavite šljive unutra oko pola sata. Izvadite ih i dobro ih isperite. Ovo će omogućiti da šljive ostanu čvrste i da vam se zimnica ne "pretvori" u džem.

U velikoj šerpi, šećer razredite u dvije čaše vode i kada se otopi, dodajte voće. Krčkajte na srednjoj vatri oko pola sata, po potrebi skidajte penu ako se napravi. Nemojte mnogo miješati slatko, voće će izgubiti lijepu teksturu i imaćete više mehurića i pene. Pred sam kraj dodajte kolutiće limuna i krčkajte još desetak minuta. Sipajte u sterilisane tegle i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.