Ako ste mislili da se koristi samo za slana jela, varate se!
Kolači se najčešće prave od slatkih sastojaka, ali u ovom slučaju i šargarepa može imati isti ukus kao i omijena čokoladna ili voćna torta!
Ovaj desert se sastoji od tijesta, sočnog dijela od šargarepe i glazure od krem sira, u smjesu možete ubaciti i cimet, orašaste plodove ili nešto što će torti od šargarepe dati vaš pečat!
Sastojci:
za tijesto
280g brašna
2 kašičice sode bikarbone
kašičica soli
200g šećera
kašičica cimeta
1/4 muškatnog oraščića
4 jaja sobne temperature
60ml neutralnog ulja (suncokretovo, kikirikijevo, laneno)
375g krupno rendane šargarepe
60g svijetlih grožđica (po želji)
glazura od krem sira
450g krem sira sobne temperature
110g putera sobne temperature
190g šećera u prahu
nekoliko kapljica ekstrakta vanilije
narendana kora jednog limuna (količina po želji)
Priprema
Tijesto
Zagrijte rernu na 180 stepeni. Premažite puterom i pospite brašnom dva okrugla kalupa sa kružnim obodom (prečnika 20-23cm) i prekrijite papirom za pečenje. U jednoj posudi pomiješajte brašno, sodu, so, šećer i začine. Posebno mikserom umutite jaja dok postanu svijetla i pjenasta.
Nastavite da mutite i polako sipajte ulje i puter, a zatim i kašičicu vanilije. Suve sastojke dodajte smjesi od jaja i putera. Miješajte lagano ručnom mutilicom ili varjačom samo toliko dok smjesa ne postane jednolična. Dodajte krupno rendanu šargarepu i suvo grožđe. Podijelite smjesu u dva kalupa, ubacite u rernu i pecite oko 25-35 minuta (provjerite čačkalicom). Ostavite ih da se sasvim ohlade prije premazivanja.
Glazura od krem sira
Mikserom umutite krem sir i omekšali puter. Malo po malo dodajte šećer u prahu i mutite najslabijom jačinom. Dodajte ekstrakt vanilije i rendanu koru limuna. Jedan dio ohlađenog tijesta stavite na tanjir za služenje. Stavite nešto manje od polovine glazure od krem sira i ravnomjerno rasporedite. Stavite i drugu koru i premažite čitavu tortu.