Kultura

Na proljeće počinje snimanje filma ''Djeca Kozare'', Zafranović danas u Banjaluci

Autor Željko Svitlica

Reditelj Lordan Zafranović predstaviće danas u Banjaluci filmski projekat "Djeca Kozare".

Izvor: MONDO/Predrag Jelenić

Predstavljanje projekta zakazano je za 12.00 časova u Kulturnom centru Banski dvor, a zbog epidemiološke situacije organizovano je samo za predstavnike medija.

Miroslav Mogorović, producent projekta "Djeca Kozare", rekao je u Јutarnjem programu RTRS-a da je cilj filma da se napravi djelo koje će ostati kao dokument prošlog vremena i opomena da se stradanja nikada više ne ponove.

Mogorović je istakao da rad sa Zafranovićem na ovakvom djelu, predstavlja veliku čast i odgovornost, izrazivši nadu da će film biti dobro primljen kako na našim prostorima, tako i svijetu, jer je riječ o priči iz ugla djeteta koja nosi univerzalnost razumljivu čitavom svijetu.

"Ovo jeste film o borbi dobra i zla. Ono što želimo jeste da pokažemo istinu o stradanju, ali i da kažemo da je dobro pobijedilo zlo na kraju, što i jeste osnov priče," rekao je on.

Mogorović je naveo da snimanje filma počinje na proljeće, a nastavlja se na jesen, jer projekat zahtijeva takav vremenski raspon.

On je izrazio nadu da će među djecom koja će biti angažovana u filmu, a koja će biti autentični predstavnici ovog kraja, "isplivati" buduća velika zvijezda, odnosno, kako je rekao, novi Slavko Štimac.

Zafranović kod Dodika

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik primiće danas u Banjaluci reditelja Lordana Zafranovića.

Sastanak će biti održan u zgradi Vlade Republike Srpske sa početkom u 13.00 časova, najavljeno je iz Kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Zafranović je ranije za ''Glas Srpske'' istakao kako je cilj ove posjete da se pronađu eventualni partneri iz Srpske koji bi finansijski podržali snimanje ovog istorijskog filma koji se bavi stradanjem djece sa Kozare u vrijeme NDH.

(RTRS/Mondo)