• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zafranovićev film “Djeca Kozare” dobio novac za snimanje

Autor Večernje novosti

Film “Djeca Kozare” reditelja Lordana Zafranovića, koji govori o Јasenovcu i stradanju srpskog naroda u doba Nezavisne Države Hrvatske (NDH), konačno je dobio finansijsku podršku Filmskog centra Srbije od 30 miliona dinara (255 455 evra), saznaju Večernje novosti.

 Zafranovićev film “Djeca Kozare” dobio novac za snimanje Izvor: Predrag Jelenić/MONDO

List navodi da je Zafranovićev film prošao poslije tri pokušaja na konkursima ovog centra u kategoriji sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova sa nacionalnom temom.

Film će biti sniman po scenariju Arsena Diklića, a govori o stradanju srpske djece 1942. godine u NDH, tokom Drugog svjetskog rata.

Zafranović je ranije rekao da se za ovaj film pripremao 30 godina, da je u pitanju izuzetan scenario, najbolji koji je imao u rukama, te da je riječ o čišćenju Kozare i izbjegličkim kolonama koje su završavale u Јasenovcu, u dječijim logorima.

On je istakao neophodnost da se krikom obrati ovoj sredini i čovječanstvu koje je zaboravilo šta je donio Drugi svjetski rat, na kakvu mržnju je pobudio i kakve zločine je počinio.

Možda će vas zanimati

"Istorijski, “Djeca Kozare” su priča o stradanju bez presedana. Zločini u Drugom svjetskom ratu su tema koju stalno provlačim kroz svoje filmove. Tako će biti i ovog puta. To je tragična priča cijelog kozaračkog naroda i ovo je jedan od mojih filmova kojim bih želio da ponovo upozorim na to zlo, i to preko djece", rekao je svojevremeno Zafranović.

Posljednji put u Srbiji Zafranović je snimao u Somboru sredinom 2018. godine kratki film “Porajmos 101” po istoimenom romanu Dušana Savića, koji još nije premijerno prikazan.

Lordan Zafranović je filmski reditelj uz čije filmove su odrastale generacije bivše SFR Јugoslavije.

Autor je kultnih filmova “Okupacija u 26 slika” ili “Pad Italije” iz opusa od stotinu i nešto naslova.

Zafranović je prvi na listi evropskih filmadžija čije je stvaralaštvo zabranjeno kao “neprijateljsko propagandno štivo” i to u njegovoj Hrvatskoj.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop