Kultura

Posljednje zbogom Borisu Komneniću: Ćerka u suzama na komemoraciji, kolega ispričao anegdotu

Autor Dragana Tomašević

U toku je komemoracija glumcu Borisu Komneniću, sahrana u 15 časova u Aleji zaslužnih građana

Izvor: YouTube/screenshot/Narodno pozorište u Beogradu

Glumac Boris Komnenić, koji je preminuo 6. marta u 64. godini, biće sahranjen danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Komemoracija povodom smrti Prvaka Drame održava se na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Na početku komemoracije su prikazani snimci iz predstava koji je odigrao upravo na toj sceni:

Na velikoj sceni Narodnog pozorišta okupili su se brojni njegovi prijatelji i porodica kako bi mu odali počast. Ćerka Nika neutešna je zbog očeve smrti.

Izvor: YouTube/screenshot/Narodno pozorište u Beogradu

Na samom početku prisutni su minutom ćutanja odali počast preminulom glumcu, a druženja i rada sa Komnenićem prvi se prisjetio njegov kolega, još sa fakulteta, glumac Radovan Miljanić.

"1975. godine se polagao prijemni u FDU, u novoj zgradi. Uži izbor završen svi čekamo rezultate, ljudi se guraju, pitaju ko je primljen i čuje se odgovor - 'Jedan debeli i dva ćelava pe*era. Ćoravi smo bili Boris i ja, a ovu drugu odrednicu smo skinuli čim smo zaveli dvije najlepše plavuše na Akademiji".

Poslušajte šta je o glumcu rekao njegov prijatelj i kolega:

Ukoliko želite da vidite dodatni sadržaj posjetite Mondo Pređi na sajt
Ukoliko želite da vidite dodatni sadržaj posjetite Mondo Pređi na sajt

Reditelj Goran Marković prisjetio se Borisa, njegovog "istrošenog" junaka "Tajvanska kanasta".

"Bio je po meni dete zarobljeno u telu odraslog čoveka, imao je tu infantilnu vrstu humora, zavitlavao se na svoj račun, to je vrlo plemenito. Obično su ovi skupovi prilika da govornici više govore o sebi nego preminulom, ja ću probati što manje o sebi jer sam s njim radio značajne filmove. Jedan od njih je Tajvanska kanasta. Trebao mi je istrošeni, dekadentni čovek i ja sam razmišljao i video sam Borisa, ali bio je mlad za ulogu. Ali sam pomislio ako je dobar može i godište da odigra. Počeo je da vadi iz sebe neverovatne stvari, mi smo stajali sa strane i gledali, nisam se mešao u to što je radio, polako je istovarivao iz nekog rezervoara i taj lik je bio i više nego što je trebalo da bude po scenariju", rekao je Marković i dodao:

"On je zapostavljeni glumac, igrao je svašta, ali u javnosti je bio neko ko nije bio istaknut mnogo, zato što je bio skroman, on nije voleo da se prikazuje, hvali, kada napravi neku finu minijaturu u pozorištu i vi kažete da je to lepo, on nije voleo to da sluša
Njegov odlazak je preran, ali je u vezi sa time što on nije bio za ovaj svet, ovaj svet nije bio za njega".

Boris Komnenić preminuo je posle teške bolesti u 64. godini. Prvak drame u Narodnom pozorištu u Beogradu rođen je 29. marta 1957. godine u Puli.

Poslije gimnazije, koju je završio u rodnom gradu, upisao je Fakultet dramskih umjetnosti, a član Narodnog pozorišta postao je 1984. godine, dok je njegova najpoznatija uloga na televiziji ona u seriji "Bolji život", kada je tumačio lik Saše Guze Popadića.

Među filmskim i televizijskim naslovima u kojima je igrao su "Tajvanska kanasta", "Bal na vodi", "Špadijer jedan život", "Gore dole", "Vratiće se rode", "Miris kiše na Balkanu", "Sinđelići", "Apofenija" i drugi.