Kultura

Skokovima sa Gradskog mosta počinje "Ljeto na Vrbasu" u Banjaluci

Autor Vesna Kerkez

Jedna od najstarijih manifestacija "Ljeto na Vrbasu" počeće sutra skokovima sa gradskog mosta u Banjaluci.

Izvor: Mondo/Slaven Petković

Učešće će uzeti više od 20 skakača od kojih će 10 ući u finale.

Stil skoka, danas poznat kao "vrbaska lasta", izvodi se sa 12 metara visokog mosta u dubinu Vrbasa.

To je specifičan skok sa ispruženim i uvijenim tijelom. Cilj je da se što duže zadrži ispružen položaj, a pri ulasku u vodu napravi što manji "štrap" vode.

Iz gradske Turističke orgnizacije navode da će u okviru programa "Ljeto na Vrbasu" građane i turiste očekuje i ples pod zvijezdama, kino na otvorenom na tvrđavi Kastel, kao i tradicionalna trka dajak čamaca.

"Novost je rekreativna trka `Banjaluka samr trejl` koja će biti održana u Trapistima na trim stazi, a biće završena u kompleksu `Svijet čarolije`", rekla je Branka Branković iz Turističke organizacije.

Među novitetima su i dani sportova na vodi gdje će biti predstavljena sva plovila i sportovi rijeke Vrbas.

Posljednje večeri, 30. jula, biće održano "Akustično veče" na kojem će nastupiti lokalni muzičari i mladi talentovani izvođači.

Idejni tvorci današnjeg "Ljeta na Vrbasu" su sportisti i akademski građani Banjaluke, koji su osnovali Klub akademičara Banjaluke.

Klub akademičara je 1953. godine organizovalo i prve trke čamaca na rijeci Vrabas, a osnovne takmičarske discipline, osim skokova sa mosta, bile su i trke dajak čamaca, kajak-kanua i takmičenje u preplivavanju rijeke.

Manifestacija je mijenjala nazive od "Kabovih večeri" "Karnevala na Vrbasu", "Susreta na Vrbasu" sve do 1996. godine kada je tadašnji Turistički savez obnovio manifestaciju pod novim imenom - "Ljeto na Vrbasu".

(Srna)