Kultura

Preminula glumica Radmila Živković

Autor Miloš Škrbić

Glumica Radmila Živković preminula je u 72. godini u Beogradu.

14. 1. 1953. Radmila Živković
Izvor: Mondo/ Goran Sivački

Filmska, pozorišna i televizijska glumica Radmila Živković rođena je u Kruševcu 14. januara 1953. godine.

Diplomirala glumu na Fakultetu dramskih umјetnosti u Beogradu. Članica Narodnog pozorišta postala je 1984. godine.

Osim u Narodnom pozorištu, ostvarila je zapažene uloge i na scenama Pozorišta na Terazijama, Zvezdara teatra, Beogradskog dramskog pozorišta.

Ljubiteljima pozorišta posebno će ostati u sјećanju njeno maestralno tumačenje Živke Popović u Nušićevoj Gospođi ministarki, u režiji Jagoša Markovića koja je skoro dvијe decenije bila na stalnom repertoaru Narodnog pozorišta u Beogradu, navodi se u sopštenju Narodnog pozorišta.

Tokom duge i bogate karijere ostvarila je mnogobrojne velike i značajne uloge na filmu i televiziji. Među filmovima u kojima je ostvarila značajne uloge su Sabirni centar, Mrtav ’ladan, Još ovaj put, Zona Zamfirova.

Igrala je Đildu u RTS-ovoj seriji Srećni ljudi, Jovanku Ljutić u Stižu dolari, a dиo glumačkog ansambla bila je u Ulici lipa, gdјe je igrala glavnu ulogu.

Dobitnica je brojnih prestižnih nagrada i priznanja među kojima su Zlatna arena, „Carica Teodora“, „Žanka Stokić”, „Despotica Jerina“, „Milivoje Živanović”, Nušićeva nagrada za životno dјelo glumcu-komičaru, Plaketa Narodnog pozorišta u Beogradu.

Datum, vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

(Mondo/Nova)

Filmska, pozorišna i televizijska glumica Radmila Živković rođena je u Kruševcu 14. januara 1953. godine.

Diplomirala glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Članica Narodnog pozorišta postala je 1984. godine. 

Osim u Narodnom pozorištu, ostvarila je zapažene uloge i na scenama Pozorišta na Terazijama, Zvezdara teatra, Beogradskog dramskog pozorišta.