Kultura

7. Međunarodni salon stripa: Crtači “Igre prestola” stižu u Banjaluku

Autor Dragana Božić

Na 7. međunarodnom salonu stripa, koji će biti otvoren u Banjaluci u petak, 11. oktobra, učestvovaće svjetski poznati kreativac serije "Igre prestola" Vilijam Simpson, te strip crtač i francuski umjetnik Tristan Lagranž, umjetničkog imena Tristun.

Izvor: Deveta dimezija/MONDO

Simpson je rođen u Sjevernoj Irskoj i kaže da sa zadovoljstvom dolazi u Banjaluku i Republiku Srpsku da se na salonu stripa druži sa ljudima iz ovog grada i Srpske.

Organizatori salona su istakli da je Simpson više od 17 godina radio na kultnim stripovima najvećih svjetskih izdavačkih kuća, kao što su "Marvel", DC i "2000AD". Crtao je Betmena, Transformerse, Helblejzera, Sudiju Dreda, Osmog putnika, Indijanu DŽonsa i mnoge druge naslove.

Posjetioci će na salonu stripa imati prilike da razgovaraju i druže se i sa velikim francukim umjetnikom Tristunom.

Svečano otvaranje salona, koji će trajati do nedjelje, 13. oktobra, i pratećih izložbi je u petak u 19.30 časova u Kamenoj kući na tvrđavi Kastel.

Za subotu, 12. oktobar, predviđeni su Berza stripova, škola stripa sa najmlađima koju vode članovi "Devete dimenzije", predstavljanje Simpsona i Tristuna, predstavljanje izložbi Milorada Vicanovića Maze, Milana Mladića, Borislava
Maljenovića, Jovana Bratića i Gorana Lojpura, kao i novih izdanja "Devete dimenzije" - 12. broja strip magazina "Parabelum" /Parabellum/, te strip albuma "Član II".

Za nedjelju je predviđena berza stripa, strip radionica sa najmlađima i zatvaranje salona.

U okviru 7. međunarodnog salona stripa "Deveta dimenzija" biće predstavljene tradicionalna izložba domaćih autora "5. izložba stripa Srpske", zatim izložba "Svijet u oblacima" – Francuska i Srbija/veze kroz strip, potom Simpsonova izložba storiborda "Igra prestola", Tristunova izložba strip tabli i ilustracija, te izložba strip tabli iz stripa "Član II" Jiržija Šimačeka i Jana Lastomirskog.

Najavljena je i izložba tabli iz strip albuma "Srebrna muza Kazati" Vane Vinči iz Italije, izložba tabli iz strip trilogije "Luftbaluns" /Luftbaloons/ Maza/Peko/Fernandez, izložba objavljenih stripova strip magazina "Parabelum" broj 12, zatim "Ilustracije, table, skice..." Borislava Maljenovića iz Doboja, "Iz Mikijeve strip radionice" Milana Mladića iz Istočnog Sarajeva, izložba tabli iz strip albuma "Tetovirani oblaci" Jovana Bratića i Gorana Lojpura, te izložba radova polaznika Škole stripa "Kunova".

Ulaz za sve dane festivala je besplatan, kao i strip radionice.

(Srna)