• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Era kulture": Izložba “Stripovjetke” otvorena u Užicu (FOTO)

Autor Dragana Božić

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević otvorila je izložbu “Stripovjetke”, koju je u okviru programa “Era kulture” priredila Narodna biblioteka Užice u saradnji sa Narodnom i univerzitetskom bibliotekom Republike Srpske.

 Izložba “Stripovjetke” otvorena u Užicu Izvor: NUBL

“Prikaz izabrane proze Petra Kočića u formi stripa na drugačiji i sadržajniji način prikazuje literarnu vrijednost njegovog djela, obogaćeno crtežima koji su u saglasju sa tekstom, prilagođeno savremenim čitaocima naviknutim i na sliku i na tekst. Stoga, “Stripovijetke” Petra Kočića su od izuzetne važnosti, naročito za privlačenje mlađe čitalačke publike, koja će, na ovaj način, bolje razumjeti širi kontekst vremena u kome je djelo nastalo, pa čak i jezik kojim je pisano. Veza teksta i crteža u ovom izdanju uspijeva da čitaocu osavremeni i približi Kočićevu prozu, nakon više od vijeka nastanka”, istakla je gradonačelnica Užica rekavši da je ova izložba i potvrda i još jedan korak ka unapređivanju kulturne saradnje, kvalitetnije kulturne razmjene i boljeg razumijevanja kroz prizmu književnosti grada Užica i Republike Srpske.

“Čast nam je što su, prethodno dobri odnosi i saradnja, ovim događajem samo učvršćeni i potvrđeni, uz optimističan pogled i nadanje da će biti i nastavljeni – neka ,”Era kulture” bude samo još jedna tačka susreta iz koje krećemo novim putevima i saradnjama”, objavio je portal Užice.rs.

O važnosti te saradnje govorila je i Dušica Murić direktorka Narodne biblioteke Užice.

“Osim što učvršćuje i afirmiše naše kulturne veze, njen značaj je višestruk i u umjetničkom i u edukativnom smislu. Kada nas u doba dominacije vizuelne kulture, autori ove izložbe na ovakav način uvedu u živopisne književne svjetove Petra Kočića, kada nas približe njegovom satiričnom duhu, kada osvježe našu jezičku memoriju i istorijsko pamćenje, kada se vreme, prostor i društvena epoha iz jedne umetnosti preobraze u drugu, onda je sasvim jasno da je ponuđeni oblik predstavljanja Kočićevog pripovedačkog genija bio veliki stvaralački izazov. Ulaskom u strip na ovaj način Kočićevi likovi dobijaju novu dimenziju”, rekla je Murić.

Ljilja Petrović Zečić, direktorka Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske zahvalila se na mogućnosti da se njihova biblioteka predstavi u godini u kojoj Užice nosi titulu nacionalne prestonice kulture.

“Mi bibliotekari pored osnovnih zadataka imamo obavezu i dug da knjige predstavljamo na različite načine, da budemo inovativni i da široj publici predstavimo našu kulturu i duhovnost i upravo smo mi ti koji svojim programima zajedno sa kolegama iz pozorišta, muzeja, arhiva donosimo tu duhovnost u gradove i ljude koji u njima žive. Tako je i sa ovom izložbom koju danas u Užicu otvaramo”, naglasila je Petrović Zečić.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop