• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otvorena izložba "Licem u lice": Djela Mirka Ilića po prvi put pred banjalučkom publikom (FOTO)

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

U Muzeju savremene umjetnosti RS u Banjaluci večeras je svečano otvorena izložba pod nazivom "Licem u lice" čiji je autor slavni dizajner, ilustrator i strip crtač Mirko Ilić.

 Otvorena izložba Mirka Ilića u MSURS Izvor: MSURS

Pred velikim brojem posjetilaca koji su došli da vide djela jednog od najvećih i najuticajnijih stvaralaca sa naših prostora govorili su Sarita Vujković, direktorka MSURS, kustos izložbe Marko Golub, i sam autor – Mirko Ilić.

Na izložbi su prikazani Ilićevi originalni radovi koji su dio zbirke Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, plakati izrađeni za Jugoslovensko dramsko pozorište u Beogradu i table stripova kombinovane sa reprodukcijama.

Pogledajte galeriju sa otvaranja:

Postavku čine tri cjeline - "Dizajnerska povijest svijeta" je svojevrsni prikaz različitih fragmenata iz opusa dizajna, ilustracije i stripa u kojima umjetnik evocira neke od najvažnijih i ključnih događaja u istoriji.

Druga cjelina "Puno buke ni oko čega" predstavlja pozorišne plakate – sa jedne strane plakate iz kolekcije Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci a sa druge strane plakate predstava odigranih posljednjih šest sezona u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, kao i nekoliko recentnih plakata predstava odigranih u Lincoln Center Teatru.

Konačno treću cjelinu "Vodoravno i okomito" čine stripovi kako oni iz zagrebačkog perioda i vremena časopisa Polet, tako i novi koji pod naslovom „A.C. 2020“ nastaju od 2020. godine pa do danas.

U petak, 12. aprila u 19 časova biće priređen razgovor o izložbi "Licem u lice" sa autorom Mirkom Ilićem, grafičkim dizajnerom i kustosom izložbe Markom Golubom, grafičkim dizajnerom Borutom Vildom i grafičkim dizajnerom i istoričarom umjetnosti Dejanom Kršićem.

Izložba će biti otvorena do 6. juna.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop