• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izložbu Nadežde Petrović u MSURS vidjelo više od 14 hiljada posjetilaca (FOTO)

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Izložba Nadežde Petrović "Modernost i nacija" koja je bila postavljena u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske od 20. jula do 26. septembra izazvala je veliko interesovanje publike.

 Rekordna posjeta izložbe Nadežde Petrović u MSURS Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Izložbu, koja je organizovana povodom 150 godina od rođenja najznačajnije srpske slikarke, je posjetilo više od 14 hiljada posjetilaca, što ukazuje na to da publika ima veliko poštovanje prema njenom radu i da rado posjećuje programe koje realizuje ovaj muzej.

"U toku postavke organizovano je više stručnih vođenja i nekoliko radionica za djecu. Na zahtjev škola priređeno je više od 50 grupnih vođenja za učenike osnovnih i srednjih škola Gimnazije, Katoličkog školskog centra "Blaženi Ivan Merc", Tehnološke škole, Medicinske škole, Ekonomske škole, Građevinske škole, Muzičke škole u Banjaluci, Gimnazije iz Prnjavora i Prijedora, osnovne škole Ivo Andrić, Nikola Tesla, Georgi Stojkov Rakovski, Dositej Obradović (škole iz Jošavke i Krupe na Vrbasu), te za studente različitih odsjeka sa Filozofskog fakulteta, Filološkog fakulteta, Fakulteta političkih nauka, Akademija umjetnosti u Banjaluci, kao i brojni turisti koji su tokom ovog perioda posjetili Grad Banjaluku", saopšteno je iz MSURS.

Izložba je organizovana u saradnji sa Narodnim Muzejom Srbije i predstavlja njihov najznačajniji izložbeni projekat u ovoj godini, koji je iniciran od strane Ministarstva kulture Srbije, budući da je izvršni savjet Unesko-a izabrao Nadeždu Petrović za Unesko ličnost 2023. godine.

Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Nakon gostovanja u Banjaluci izložba će biti otvorena u Galeriji "Nadežde Petrović" u Čačku, gradu u kome je rođena, 11. oktobra na dan njenog rođenja. Posebno treba naglasiti da je ove godine Grad Čačak izabran za prvu Nacionalnu prestonicu kulture Srbije zbog čega je i ova saradnja na projektu još značajnija.

Nadežda Petrović je među velikanima srpskog slikarstva koji su ostavili neizbrisiv trag u Srbiji krajem 19. i 20. vijeka. Školovala se u Beogradu i Minhenu, pisala je likovne kritike, bila je veliki humanitarac i dobrotvor, učestvovala je u osnivanju humanitarne organizacije Kolo srpskih sestara, te vođena idejom kulturnog ujedinjenja Južnih Slovena bila je inicijator pokretanja Prve jugoslovenske izložbe i umjetničke kolonije na Balkanu u Sićevu.

Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Kao bolničarka, učestvovala je u Balkanskim ratovima i Prvom svjetskom ratu, njegujući ranjenike i brinući se o bolesnicima. U novonastalim ratnim okolnostima iz čina slikanja Nadežda crpi moralnu i emotivnu snagu, a njene slike, uz umjetničku vrijednost, nose težinu uzvišenog djela podarenog Srbiji.

Tada nastaju čuvena djela sa motivima Vezirovog mosta i Gračanice, te slike koje ostavljaju svjedočanstvo o tragičnoj sudbini srpskog naroda. Oboljela je od tifusa, zbog kojeg je tragično preminula 1915. godine u Vojnoj bolnici u Valjevu.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop